Vil igjen sommerstenge fødestua på Gravdal

Kan bli sommerstengt: Føden på Gravdal.

Kan bli sommerstengt: Føden på Gravdal.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Mener risikonivået er akseptabelt for å stenge sommeren 2016.

DEL

Det framkommer av sakspapirer til styremøtet 15. desember i Nordlandssykehuset HF. I februar i år snudde styret da saken var oppe og utsatte sommerstenging i 2015. Saken hadde da vakt massive protester i Lofoten.

Nå kommer forslaget igjen på bordet med en risikovurdering for sommerstengt i 2016 på fødestua på Gravdal

– Akseptabel risiko

Konklusjonen er at risikoen er akseptabel.

– Styret finner at den alternative organisering av tilbudet for sommeren 2016 som innebærer sommerstenging ved fødestua i Lofoten har et risikonivå som er akseptabelt og ber administrerende direktør iverksette denne. Styret forutsetter at svangerskapspoliklinikk og følgetjeneste opprettholdes, samt at det etableres en ambuleringsordning for gynekologisk poliklinikk, heter det i saken.

I innstillingen til vedtak peker man på at det i størst mulig grad skal være slik at fødselstjenesten er bemannet med fast ansatte, også om sommeren, men det heter også blant annet: «Styret ved NLSH HF er kjent med at dette i praksis ikke er forenelig med en sommerdrift med fødselstjeneste som tidligere år i Lofoten».

– Vil ingen ende ta!

I risikovurderingen skriver man i avslutningen blant annet:

– Akutt hendelse tilknyttet gravide, scorer med liten sannsynlighet, men alvorlig konsekvens hvis det skulle skje. Sannsynlighet for akutt hendelse tilknyttet gravid er svært liten. Hvis akutt hendelse oppstår, er det vanskelig å definere tiltak som helt reduserer konsekvens.

Elisabeth Holand i aksjonsgruppa for Nordlandssykehuset var ikke kjent med saken tirsdag. Hun er kritisk.

– Det er jo helt ulogisk å legge ned driften av et tilbud i den perioden av året det er mest folk i Lofoten. Hvorfor skal det være et dårligere tilbud disse ukene på sommeren enn resten av året, spør hun seg.

Også ordfører Remi Solberg reagerer skarpt på forslaget.

– Dette vil ingen ende ta, sier Solberg som blant annet frykter at dersom man sommerstenger kan det føre til at hele fødetilbudet på sikt ryker i ytterste konsekvens.

Han tror også engasjementet for lokalsykehuset nå vil bli ytterligere styrket av forslaget om ny sommerstenging. Kommende mandag er det allerede varslet fakkeltog og folkemøte etter at frykt for at akuttkirurgitilbudet kan forsvinne ved lokalsykehuset.

– Det vil overraske meg om ikke dette skaper mer engasjement, sier Remi Solberg og mener det er enda et bevis for at det må kjempes videre for sykehuset.

– Det er noen kamper vi må ta. Nå står det om fødetilbudet til sommeren, sier Solberg.

I risikovurderingen heter det blant annet også følgende: «Risikovurderingen og tiltaksplan viser at arbeide med informasjon til lokalbefolkning, kommunehelsetjenesten og AMK blir svært viktig. Samarbeidsmøter, informasjonsmøter og utarbeidelse av skriftlig informasjon må prioriteres».

Lofotposten har vært i kontakt med kommunikasjonssjef Randi Angelsen ved Nordlandssykehuset som ikke kunne kommentere saken tirsdag før Lofotposten gikk i trykken.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken