Leder for Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, forteller til Nordlys at skipet skal stoppe i Tromsø i noen dager for mannskapsbytte. Skipet skal også hente nye gjester og ta inn ny forsyning. Etter noen dager drar det nordover til Barentshavet.

- Målet for turen er å følge opp Statoils boreprogram i Barentshavet. «Songa Enabler», som vi aksjonerte mot da riggen forlot Tromsø, skal bore lengre nord mot iskanten en noen gang tidligere og svært nært sårbare fuglekolonier på Bjørnøya, sier Gulowsen.

- Hvordan skal aksjonene foregå?

- Det må vi se på etter hvert. Det viktigste nå er å sørge for at denne boringen ikke skjer uten at folk vet om den, sier Gulowsen.

- Lovlig måte

Statoil er klar over at Greenpeace-fartøyet skal nordover.

- Men det er på ingen måte slik at vi har invitert dem, sier Morten Eek, pressetalsmann hos Statoil.

- Vi vil forvente at hvis de demonstrerer mot vår aktivitet, så gjør de det på en lovlig måte og ikke gjør noe uansvarlig.

- Kommer Statoil til å ha noe utvidet beredskap i tiden fremover?

- Vi har alltid beredskap rundt våre operasjoner, uten at jeg kan gi noen mer detaljer om det.

Reagerer

Greenpeace har allerede saksøkt Staten for det de mener er ugyldig tildeling av lisenser i 23. konsesjonsrunde.

- Vi reagerer sterkt på at Statoil vil bore på disse lisensene før retten har sagt sitt om gyldigheten, sier Gulowsen.

Morten Eek hos Statoil forteller at selskapet har blitt tildelt letelisens av norske myndigheter i tråd med ordinær forvaltning.

- Når vi får slike lisenser, blir det pålagt Statoil en del arbeidsforpliktelser. De følger vi opp gjennom boreplanen vi har for 2017, der vi skal drive leteboring på fem brønner. Vi er nå i ferdigstillelsen av brønn nummer to og skal snart begynne på brønn nummer tre. For oss er det viktig at vi gjennomfører de planer vi har rettigheter og forpliktelser til å gjennomføre, sier han og legger til:

- Når det gjelder søksmålet, er det en sak mellom Greenpeace og myndighetene.

I tillegg til å besøke Bjørnøya, «Songa Enabler» og Natur og Ungdom sin sommerleir i Lofoten, skal «Arctic Sunrise» studere områder i nord der Statoil planlegger å bore etter olje.  400 ungdommer til Ramberg i august

Fjernet av politiet

I februar i år forsøkte aksjonister fra Greenpeace å blokkere Songa Enabler da riggen gikk gjennom Rystraumen.

Med kanoer og lettbåter forsøkte de å legge seg i veien for oljeriggen slik at den ikke kunne passere. Aksjonen lyktes imidlertid ikke med å stoppe riggen, som seilte gjennom Ryastraumen og videre nord i Barentshavet.

Også i  mai 2014 skapte protester fra Greenpeace overskrifter da sju aktivister okkupert Statoils rigg, Transocean Spitsbergen, i 48 timer. Aktivistene var kommet til riggen med Greenpeace-fartøyet «Esperenza». De ble til slutt fjernet av politiet og sendt i helikopter til Tromsø.