På E10 ved Budalen oppdaget han et par ørn like ved veien og kommenterte at man stadig kunne se ørn, og ganske mye ørn i dette området.
– Like etter ser vi flokken med ørn i fjæra ved Higraff. Jeg hadde ikke annet en mobilen og avstanden ble litt stor til at bildet ble så bra som ønsket. Men vi fikk med 21 av de 28 ørnene vi talte i fjæra, sier Dahl Olsen.
Ørnene hadde akkurat der og da rikelig tilgang på mat etter at noen hadde sløyd fangsten i fjorden og godbitene hadde rekt i land.

Mye ørn

På denne tiden er det normalt store mengder ørn å se i distriktet. Fra det lysner i februar til godt ut i mars er ørnene, ifølge Franz Sortland veldig synlige.
– De viser seg i luften både for å kurtisere og vise seg fram for partnere foran hekkesesongen. I tillegg er de eldste i gang med å markere revir. Hekkesesongen er allerede i gang. De første fuglene på reir observerte jeg for 10 dager siden. Så noen uker til vil vi ha mengder av ørn. Slike ansamlinger som ble observert i Higraff er et resultat av lett tilgjengelig mat. For en stund siden observerte jeg 10–15 ørn på isen i Borgpollen. To svaner som hadde fløyet i ledningsnettet falt ned og lå frossen i isen. Da det tinte opp var matfatet dekket for ravn og ørn, sier Sortland.
Ved et annet tilfelle forteller Sortland om et resultat av sløying i fjorden ved Sildpollen. På Vestpolløya hadde mye av godbitene etter sløyingen rekt i land.

Sultne gribber

– Umiddelbart dannet det seg en stor ansamling ørn. De hoppet og spratt i fjæra og oppførte seg som sulten gribber for å sikre seg godbitene, sier Sortland.
Franz Sortland er i gang med registrering av hekkende par i området.
– Vi er i starten av eggleggingstiden. Ørna har en usedvanlig lang svangerskapstid. Fra de begynner å ruge på eggene rundt 25. mars går det fire måneder fram til 15. til 25. juli før ungene klekkes. Deretter mates ungene ved reiret i en måned før ørneungene må klare seg selv. I august må de være selvstendige, sier Sortland.

Ørnesafari

Det kommer mye folk for å se ørn om sommeren, men det er slett ikke den beste tiden. Men rundt påsketider er det muligheter å få oppleve ørn i store flokker helt fram til mai.
– Når ørneparene har etablert seg med reir og ruging, forestår gemalen jakt og fôrer maken med mat. Samtidig fortsetter den å markere reviret ved å jage bort artsfrender. Da forsvinner de yngste ørnene først fra området. Og etter hvert også eldre ørn, som også ønsker å etablere egne revir. Vi får også en markert nedgang i synlig ørn fra mai og utover. Da må man litt avsidesliggende til for normalt å treffe på ørn, sier Sortland.