- Hadselfjordutredningen kommer i mars 2018

Orienterer: Prosjektleder NIls Petter Rusånes orienterer om tunnel-muligheter under et tidligere møte med lokale ordførere.

Orienterer: Prosjektleder NIls Petter Rusånes orienterer om tunnel-muligheter under et tidligere møte med lokale ordførere. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Statens vegvesen kommer med sine anbefalinger til framtidig kryssing av Hadselfjorden i mars neste år.

DEL

Det melder Statens vegvesen i ei pressemelding mandag.

- Vei til flyplass på Hadselsand kan bli en del av utredningen., dersom det er værmessig mulig å anlegge flyplass der, heter det fra vegvesenet.

Opprinnelig var det lagt opp til at konseptvalgutredningen (KVU) om framtidige kryssing av Hadselsfjorden skulle være ferdig innen utgangen av 2017. Men fordi Avinor er midt i utredningen av framtidig lufthavnstruktur i området, vil Statens vegvesen vente med å trekke sine konklusjoner til det er klart hvorvidt ny stor flyplass på Hadselsanden på Austvågøy kan være et alternativ.

Avinor er ventet å komme med flere svar på sin utredning av flyplass-strukturen i Lofoten og Vesterålen ved årsskiftet. Blant annet ser man på mulighetene på dagens flyplasser samt også en eventuell storflyplass på Hadselsand i denne prosessen. Den endelige rapporten på flyplass i Lofoten er bebudet til sommeren neste år.

Les også: Flyplassløsning i Lofoten har ikke landet

- Vi er bedt om å gi en samlet vurdering av transportsystemet i området, og en ny flyplass på Hadselsanden vil ha konsekvenser for våre analyser av de ulike alternativene. Derfor vil vi vente med å gjøre ferdig utredningen og komme med våre anbefalinger til det er avklart om Hadselsanden i det hele tatt er aktuell, sier prosjektleder Nils Petter Rusånes.

Ulike former for kryssing av Hadselfjorden er en del av utredninga. Vegvesenet arbeider blant annet med å anslå kostnader for undersjøiske tunneler.

- Statens vegvesen har allerede konkludert med at en bruløsning er lite aktuelt fordi kostnadene kan komme på mer enn 15 milliarder kroner, heter det videre.

Les også: Bru over Hadselfjorden kan koste 15 milliarder

- Vi jobber videre med alternative tunnel- og ferjeløsninger. I tillegg til å vurdere tekniske løsninger, analyserer vi hvilke konsekvenser de ulike alternativene vil ha for helsesektoren, utdanningssektoren, lufthavnstruktur og næringsliv, i samarbeid med konsulentfirmaet Menon Economics, sier prosjektleder Nils Petter Rusånes.

Torsdag 7. desember skal vegvesenet presentere en del av de faglige utredningene for en referansegruppe av administrative representanter for kommuner, næringsliv og organisasjoner.

Samferdselsdepartementet har gitt vegvesenet oppdraget med å utrede kryssing av Hadselfjorden.

Les også: Solberg kritisk til fjordkryssing

Artikkeltags