Gå til sidens hovedinnhold

Håper mange kommer på minnemarkering: - Vi er alle en stor familie, og vi tror det blir fint

Artikkelen er over 2 år gammel

Søndag inviteres det til åpen minnemarkering i Våganhallen for de som døde i den tragiske bilulykka på fergeleiet i Svolvær.

Fadumo Ali Sheekh (39), Sadio Hussein Jeylani (19) og Ahmed Sheikh Osman Mohamed (39) mistet livet da bilen de satt i kjørte i havet den 24. august. Sheekh etterlater seg fem barn, mens Mohamed etterlater seg kone og fire barn.

Søndag inviteres det til minnemarkering i Våganhallen i regi av Al Hidaya kultursenter. Leder ved kultursenteret, Kamal Sidi, forteller at alle som ønsker det kan delta på markeringen, for å minnes de som mistet livet i ulykken.

– Det blir kaffe, kaker og en fin anledning til å dele følelsene sine, og de som ikke kjenner oss kan komme for å bli bedre kjent. Vi er alle en stor familie, og vi tror det blir fint, sier Sidi.

Sammen i sorgen

Lederen for senteret forteller at de som mistet sine i ulykken har fått utallige kondolanser fra innbyggerne i Vågan.

– Selv fikk jeg så mange telefoner at jeg ikke klarer å beskrive det. Folk er veldig berørt og har engasjert seg utrolig mye. Jeg føler at hele kommunen sørger med oss, forklarer han.

Hva tenker du om støtten folk har vist?

– Det er helt fantastisk, og jeg kan ikke gjøre annet enn å gråte. Den følelsen har gitt oss utrolig mye, og har ført til at mange i minoritetsgruppene føler seg både imponert og trygge. I april mottok vi et hatefullt brev fra SIAN, men ingen som bor her har ytret et eneste negativt ord. Dette samler oss og viser at vi står sammen, understreker han.

– Hun er en engel

Etter at Jeylani og Mohamed ble begravet i Tromsø startet Isabel Amundsen Hægdahl en kronerulling til inntekt for de etterlatte. Torsdag formiddag er det kommet inn over 260.000 kroner fra nesten 900 givere. Amundsen Hægdahl tenkte at 40.000 kroner var et realistisk mål, men allerede det første døgnet var det kommet inn over 100.000 kroner.

– Det går egentlig ikke å beskrive hvor flott det er å vite at folk stiller opp uansett om du er hvit, grønn eller gul. Sorg er en felles ting for alle mennesker. Det har gått over all forventning, og jeg er skikkelig glad på familienes vegne. Nå slipper de å tenke på økonomien i en utrolig vanskelig tid, sier Amundsen Hægdahl.

Sidi sier han ikke finner ord som kan beskrive verken initiativet eller givergleden folk har vist.

– Jeg synes det er et utrolig flott. Helt ubeskrivelig. Ingen av oss hadde tenkt tanken om å starte en innsamlingsaksjon. Isabel har rørt det muslimske miljøet og de rammede familiene. Hun er en engel, sier Sidi, og gir henne en klem.

Slår ring

Når blir innsamlingen avsluttet, Hægdahl?

– Det kommer ikke til å skje før alt det praktiske er på plass. De som nå er foreldreløse har ingen verge ennå. Onsdag var vi på rådhuset, og da fikk vi beskjed om at dette skal være avklart i løpet av en ukes tid. Jeg har et ønske om at de ni barna som er direkte berørt hver får 10.000 kroner på en konto som er låst til de fyller 18 år. Resten skal gå til de foresatte, forklarer hun.

Sidi synes det er fint at de berørte ikke trenger å tenke på økonomiske utfordringer i en vanskelig tid, selv om penger aldri kan fylle tomrommet etter de døde.

– Det som er viktig nå er at de har noen som kan slå ring rundt dem og ta vare på dem. Spesielt de som nå er foreldreløse. Fadumo var alt for dem. Hun var klippen deres. Også barna og kona etter Mohamed har det tøft nå. Vi må støtte dem så lenge og så godt vi kan, slik at de kan gå videre med livene sine, understreker han.

LES OGSÅ: Starter innsamlingsaksjon for livsviktig utstyr etter dødsulykken på fergeleiet

LES OGSÅ: Kollegene sørger over tapet av Ahmed: – Alle var glad i han

Omsorg og følelser

Ulykken på fergeleiet i Svolvær var den tredje på relativt kort tid som rammet det somaliske miljøet i kommunen hardt. I desember ble en åtte år gammel gutt hardt skadet etter en boligbrann, og i juni døde en ung gutt etter en badeulykke i Madsvannet.

Sidi forteller at både det muslimske miljøet generelt og det somaliske miljøet spesielt er preget av ulykkene. Ifølge senterlederen har mange tatt kontakt med ham og uttrykt ønske om å flytte. Årsaken til det er ifølge Sidi at miljøet søkte tidligere om en egen gravlund for muslimer, men fikk beskjed av kommunen at det ville ta mellom to og tre år før det kunne ordnes.

– For å være ærlig synes jeg ikke vi fikk så mye støtte fra kommunen tidligere, men nå er ting snudd på hodet. Allerede mandag etter ulykka på fergeleiet fikk vi tilbud om egen gravlund, men da var det allerede bestemt at de døde skulle gravlegges i Tromsø. Nå føler folk seg tryggere på at det er mange som bryr seg om oss. Innsamlingsaksjonen har vist at folk er engasjerte, og at de har omsorg og følelser for oss. Jeg håper mange kommer på minnestunden søndag. Det er en fin anledning til å dele sorgen og bli bedre kjent, konkluderer Sidi.

LES OGSÅ: Vegvesenet gransker egne rutiner etter dødsulykka i Svolvær: - Det er lett å se i etterkant at rekkverket skulle stått oppe

LES OGSÅ: Politimann Maichel Lind dykket ned til ulykkesbilen to ganger: - Det var dårlig sikt og mye alger i vannet

Kommentarer til denne saken