Håper på oppstart i sommer - spesialrute fra Bodø

HÅPER PÅ JUNI-START: Hurtigruten håper å gradvis starte seilinger igjen fra juni. Her er MS Nordlys i sommervakre Geirangerfjorden. Foto: AGURTXANE CONCELLON/Hurtigruten

HÅPER PÅ JUNI-START: Hurtigruten håper å gradvis starte seilinger igjen fra juni. Her er MS Nordlys i sommervakre Geirangerfjorden. Foto: AGURTXANE CONCELLON/Hurtigruten

Full stans av reisende og strenge corona-restriksjoner gjør at Hurtigruten må forlenge driftsstansen til midten av juni.

DEL

AVISA NORDLAND: - Vi håper å se skipene våre seile igjen i sommer. Men vi trenger flere avklaringer, sier konsernsjef Daniel Skjeldam.

Få bransjer er like hardt rammet av koronakrisen som reiselivet. Reiselivsgiganten Hurtigruten er tvunget til å legge 14 av 16 skip til kai og har permittert nesten 3.000 ansatte.

- Det er tøft å se skip ligge i opplag. Det eneste vi vil er at skipene skal seile, få folk tilbake i jobb og bidra til verdiskapning i små og store samfunn langs hele kysten. Men akkurat nå har vi ikke noe annet valg, sier konsernsjefen.

Helt siden Hurtigruten måtte stanse hele virksomheten i midten av mars, har selskapet jobbet med planene for å få skipene tilbake i drift.

- Vi håper på en gradvis opptrapping fra midten av juni. Men for at det skal være mulig, må vi ha finansielle avklaringer på plass, sier Skjeldam.

Overfor regjeringen har Hurtigruten pekt på to konkrete tiltak:

**En kortsiktig løsningder staten midlertidig kjøper mer kapasitet og kompenserer for bortfallet av billettinntekter, slik regjeringen har gjort for tog og fly.

**En langsiktig løsningder Hurtigruten får tilgang til likviditetslån gjennom Statens obligasjonsfond eller en låneordning gjennom GIEK.

- Starter vi med seilinger i juni, vil det være ren underskuddsvirksomhet i en overgangsperiode. Derfor har vi bedt Samferdselsdepartementet om å øke det statlige kjøpet og kompensere for bortfallet av billettinntekter slik de har gjort for togselskaper og flyselskaper, sier Skjeldam.

Hovedårsakene til at reiselivet er hardere rammet enn andre bransjer er fordi det vil ta lang tid før markedet har bygd seg opp igjen.

- Vi er glade for at mange politikere nå har sagt at solide selskaper som Hurtigruten, som gjorde det bra før koronakrisen men nå står uten inntekter, må få tilgang på låneordninger som sikrer likviditeten. Dette er avgjørende for å sikre den videre driften, sier Skjeldam.

- Vil få ansatte tilbake på jobb

Hurtigruten er en motor i norsk reiseliv, og selskapet har flere hundre samarbeidspartnere som leverer opplevelser, lokalmat og andre tjenester langs norskekysten. Hvert eneste år skaper Hurtigruten ringvirkninger for milliarder. Tusenvis av arbeidsplasser i små og store samfunn langs hele kysten er avhengig av at Hurtigruten seiler.

- Selv om vi tar opp seilingene i juni, er vi på ingen måte ute av krisen. Vi er avhengige av det raskt kommer på plass både kortsiktige og langsiktige løsninger for den finansielle situasjonen. Når det er på plass, kan vi gradvis ta opp seilingene, få våre ansatte tilbake på jobb, og bidra til økt aktivitet i det lokale næringslivet langs hele kysten, sier Skjeldam.

Hurtigruten har ikke hatt mistenkte eller bekreftede smittetilfeller på noen av selskapets skip.

Men koronakrisen tvinger Hurtigruten til å redusere virksomheten til et minimum - for første gang i sin 127 år lange historie:

**I rutetrafikken mellom Bergen og Kirkenes blir 9 av 11 skip ute av drift til minst 15 juni.

**Fra midten av juni håper Hurtigruten å gradvis trappe opp virksomheten i rutetrafikken. Første planlagte ordinære avgang blir MS Finnmarken fra Bergen 16. juni.

**Frem til 15. juni fortsetter Hurtigruten etter avtale med Samferdselsdepartementet lokaltrafikk med to skip i en spesialtilpasset rute mellom Bodø og Kirkenes, for å ivareta viktig gods- og persontrafikk mellom havner i Nord-Norge.

**Hurtigrutens ekspedisjonscruisevirksomhet er midlertidig stoppet.Det rammer ekspedisjonscruise både i og utenfor norsk farvann, blant annet langs norskekysten og på Svalbard. Blant annet er Alaska-sesongen med hybriddrevne MS Roald Amundsen kansellert. Det samme er skipets planlagte seiling gjennom Nordvestpassasjen.

**Hurtigrutens landbaserte virksomhetpå Svalbard står også stille. Hoteller, restauranter og opplevelser er stengt, og de fleste ansatte i datterselskapet Hurtigruten Svalbard er permittert. Hurtigruten jobber med lokale og nasjonale myndigheter for åpne for turistvirksomhet på Svalbard denne sommeren.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken