Historien om handelsmannen fra Venezia som forliste lengst vest i Lofoten ble framført som opera på Røst for første gang i 2012. I august i 2018 framførte ildsjelene med operasjef Hildegunn Pettersen i spissen fire forestillinger. Nordic Stories Nord gjorde opptak av alle forestillingene, som de nå har brukt høsten på å klippe til en film som skal ha førpremiere på Røst skole på lørdag.

– Jeg har sett filmen i forkant, og resultatet har blitt utrolig bra. Ideen kom da vi skjønte at vi kanskje ikke greide å sette opp stykket mange flere ganger. Det var selvfølgelig veldig kostbart, men det lokale næringslivet, Røst kommune, Bodø kommune og fylkeskommunen stilte opp, sier Pettersen.

Les også: Røst ruster seg til opera

Stor begivenhet

De greide å samle inn en rundt en halv million kroner til filmen. Det kom et stort filmteam, med fire kameramenn og lydmann, til Røst for å dokumentere forestillingene. Filmen er en gjengivelse av stykket, hvor publikum får en annen nærhet til operaforestillingen.

– Publikum får se flere detaljer, av kulisser og kostymer. I tillegg er det veldig god lyd, det er nesten en like god opplevelse som å være til stede under forestillingen. Vi er veldig fornøyde med filmen, med det de har filmet og med produsent Rune Trondsen. Det har vært profesjonelle aktører i alle ledd, sier hun.

Hun forteller at førpremieren blir en stor begivenhet. De har holdt på med dette prosjektet siden 2007, og det muligheten de har fått til å dokumentere dette har betydd veldig mye.

– Vi skal feire på lørdag, og det blir en stor fest. Det sier litt om størrelsen at vi har invitert 300 gjester, det er mange som har vært involvert. På søndag blir det også en offentlig visning på Querini, sier Pettersen.

Les også: Cliff (34) er blind, men har vært musiker i 20 år. Nå gir han ut sin første egenproduserte låt

Planlegger TV-serie

Videre kan hun fortelle at Nordic Stories Nord planlegger å lage egen TV-serie om Querinis reise og operaforestillingene. Da får seerne se mer bak produksjonen også, med intervjuer av skuespillerne og mer bakgrunnsstoff om historien.

– Denne historien tilhører hele Nord-Norge, og historien er et symbol på de verdiene vi har. Vi håper jo at vi har med hele Lofoten på dette, fordi denne beretningen ikke bare er Røst sin. Dette er også en underkommunisert del av norgeshistorien, som denne TV-serien kan være med å øke bevisstheten om, sier hun.