– Etter to år uten offentlig feiring slik vi har vært vant med, så er det nå på tide å markere grunnlovsdagen slik at det merkes! Digital feiring er vel og bra, og har i seg selv vært nyttig med hensyn til å få nye ideer. Men, det beste er jo at Lofotens innbyggere møtes på nasjonaldagen, skriver konstituert enhetsleder for kultur i Vestvågøy kommune, Trond Handberg, i en pressemelding.

Vestvågøy kommune innfører nye elementer til borgertoget, og kjører for første gang et tog for motoriserte kjøretøy, når nasjonaldagen går i gang om en knapp ukes tid.

– Årets 17. mai- komite – bestående av varaordfører Anne Sand, tidligere kinosjef Paul Einar Olsen og undertegnede – har utarbeidet et konsept på hvorledes ettermiddagens 17. mai arrangement 2022 skal gjennomføres, skriver Handberg og lister opp hvordan arrangementet vil utformes:

  • Eget tog for motoriserte kjøretøyer som starter en halv time før borgertoget. Kun russen har motoriserte kjøretøy bakerst i borgertoget.
  • Gjennomføring av Benjamin Einarsens ide om plakater/faner med siktemål å få flest mulig følgere i toget

  • Bytte ut Rådhusplassen med Meieriplassen

  • Stramme opp/korte ned seremonien på Meieriplassen og heller få mer underholdning i toget

Nå frir 17. mai-komiteen til lag og foreninger på Vestvågøy, når de nå skal gjennomføre «fanetastisk» i borgertoget.

– I borgertoget utfordres lag og foreninger til å finne fram eller lage faner/plakater som folk kan stille seg bak. Den fanen som får flest følgere (telling skjer ved Alf-Lie rundkjøringen) vinner 5000 kroner. Vinneren må dog donere premien til et godt formål. Det er et stort ønske om å få så mange deltakere som mulig med i borgertoget.

Organisasjoner som ønsker å være med i toget må gi beskjed til Paul Einar Olsen innen 13. mai.

– I tillegg har vi et ønske om å prøve å begrense bilparkeringen i Storgata mest mulig, slik at vi får bedre plass for «sprell», skriver kultursjef Handberg.