Gå til sidens hovedinnhold

Hardt arbeid lønner seg

Leder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Lofotingen Mathias Antonsen Normann har etablert seg på midtbanen på det norske herrelandslaget i fotball. Landslagsspillere på øverste nivå er ikke noe vi i Lofoten har vært bortskjemt med. Det begynner også å bli svært lenge siden et lag fra Lofoten har holdt høyere nivå enn 3. divisjon. Desto mer imponerende at unge sultne spillere likevel klarer å ta stegene opp og ut.

Ikke siden Stig Johansen fikk være med Drillos på en turne i Australia i 1997, har en lofoting spilt seniorfotball med flagget på brystet på herresiden. Man kan si mye fint om Stig Johansens imponerende karriere, men han etablerte seg aldri på det norske landslaget.

Det er nå Mathias Normann i ferd med å gjøre. Svolværingen fikk debuten mot Malta i fjor høst. Så langt står Normann oppført med seks kamper for landslaget. Sjansene han har fått har han bruk godt, så det er god grunn til å håpe at det skal bli mange flere.

Riktignok ble svolværingen vraket til den avgjørende kampen mot Serbia forrige uke, men han slapp til etter pausen. 24-åringen tok umiddelbart tak i kampen, med en helt annen innsats og intensitet enn de øvrige spillerne klarte å utvise. Han satte også på glitrende vis inn Norges utligning, som ga ekstraomganger. Norge tapte til slutt helt fortjent, men en samlet gruppe fotballeksperter ga Normann gode skussmål etter kampen, mens resten av laget (foruten keeper Jarstein) fikk slakt.

Etter oppgjøret vedgikk også landslagssjef Lars Lagerbäck at det var feil å benke Normann. Derfor var det lite overraskende at lofotingen var å se fra start i søndagens oppgjør mot Romania. Også her presterte Normann godt. «Har både evnen til å spille på små flater og dra til med pasninger som løser opp. Godkjent pluss», skriver VG. «Har levert såpass godt på denne samlingen at han nå er det klare førstevalget ved siden av Berge på den sentrale midtbanen», skriver TV2 i sin børs.

For de som har fulgt karrieren til Normann tett, vet man at han har gjort tøffe prioriteringer, og tatt utradisjonelle valg for å komme dit han er i dag. Allerede på ungdomsskolen, da unge Normann spilte først for Svolvær og deretter en kort periode i FK Lofoten, la han ned mye arbeid i egentrening. Gjerne sammen med pappa Sten Normann. Dagens første økt på Svenningsletta var ofte gjennomført før skolestart.

Normann lyktes ikke umiddelbart etter overgangen til Bodø/Glimt, og i 2015- sesongen ble han lånt ut til Alta. Heller ikke da han ble Premier League-proff etter gode sesonger i Glimt, gikk ting på skinner. Svolværingen har ikke et eneste spilleminutt på høyeste nivå i England for Brighton. I stedet ble det utlån til Molde, før midtbanespilleren ble solgt til russisk fotball og Rostov. En tøff liga med godt nivå, men et utradisjonelt valg for en norsk spiller. Normann har imidlertid lyktes godt i Rostov, og har med det klart å fange landslagssjefens interesse.

Dermed er bare å børste støv av noen klassiske fraser. For Normann har bevist både at hardt arbeid lønner seg, og at motgang gjør en sterkere. Ballen er som kjent rund, men vi krysser fingrene for at den triller i riktig retning for lofotingen også fremover, og vi gleder oss til å følge fotballeventyret videre.

Kommentarer til denne saken