Gå til sidens hovedinnhold

Store ødeleggelser i hoppanlegg: -Jeg fikk sjokk og begynte å gråte

Artikkelen er over 3 år gammel

Rita-Wivi Fredriksen har brukt mange timer på dugnad i hoppbakken på Hagskaret. Da hun onsdag gikk opp for mimre litt ble hun skremt av synet som møtte henne.

Fra 80-tallet og til sist på 90-tallet var det et godt hoppmiljø på Vestvågøy, og flere hoppere markerte seg både regionalt, nasjonalt og internasjonal. Magne Johansen og sønnen Marius var de som kom lengst.

Etter at en storm ødela anlegget først på 90-tallet ble det bygget opp igjen, men siden da har det stått der uten å bli brukt. Hele anlegget er preget av tidens tann.

-Grusomt syn

Rita-Wivi Fredriksen er mor til Marius Johansen, og torsdag tok hun seg en kveldstur for å mimre litt.

– I mange vintrer «bodde» vi nærmest i anlegget, derfor hadde jeg lyst å mimre litt. Da Marius i 2005 flyttet til Trondheim for å bli med Trønderhopp var det slutt også for oss. Da vi holdt på var det så fint å trivelig der oppe, sier Rita-Wivi som fikk et alt annet enn et fint gjensyn da hun tok seg inn i bygningene som står der.

-Det var et grusomt syn som møtte meg. Dører og vinduer var knust, alt inventar var nærmest smadret. Kjøkken var smadret og det var graffiti og stygge ord på veggene. Rett og slett trist å se. Jeg fikk sjokk og begynte å gråte, forteller hun.

– Selve hoppanlegget ser greit ut, men det er ikke malt og bærer preg av det. Jeg synes det er trist at et så flott anlegg bare står og forfaller, forteller Fredriksen som etter å ha lagt ut en status på Facebook har fått mange tilbakemeldinger.

– Jeg har skjønt at dette ikke ble gjort i går, men noe er ganske ferskt. Noen har meldt fra om dette for to-tre år siden, men ingen ting er blitt gjort. Det er masse glasskår og diverse på golvene jeg håper noen kan rydde opp slik at ingen blir skadet.

Rita-Wivi Fredriksen sier at et skap der pokalene sto også var brutt opp og pokalene var borte.

Inge-Harald Olsen i Leknes skiklubb opplyser at skiklubben har kjørt skiløyper rundt i området som er en populær akebakke og til familieturer.

– Problemet har vært at unnarennene har vært overgrodd av grantre. Dette har Naturfag på videregående, i samarbeid med skiklubben, tatt tak i. Nå er bakkene ryddet og kan brukes som akebakke, skriver Olsen som er enig i at husene er i elendig forfatning.

-Restaurering av husene vil koste mange penger, og eneste håpet er at noen hoppinteresserte slår seg sammen og tar i et tak, mener Olsen.

Selv om turen ikke ble slik Rita-Wivi håpet fikk hun likevel mimre litt.

-Det eneste flotte med kvelden var sola og go’e resultater fra -93 og -96. Der så utrolig mange hoppere var i sving. Gøy å mimre tilbake til de gode gamle dager. Vaffelkakejernet lå der fortsatt og vakte også gode minner, sier Rita-Wivi Fredriksen som vil gjøre sitt for å rydde opp.

– Jeg skal ta en tur opp igjen for å ta vare på resultatlister og andre ting, sier hun.

-Tar tak i dette

Det er Vestvågøy Eiendomsdrift KF som har ansvar for anlegget.

– Det er flott at folk sier fra. Vi har for vel ett års siden vært å sikret anlegget etter tips. Jeg vil nå sende ut personell for å sikre anlegget etter vi er blitt gjort oppmerksom på skadene, sier daglig leder Arild Jakobsen.

Han mener at kommunen nå må ta en bestemmelse på hva som skal gjøres med anlegget.

– Anlegget er ikke i bruk og det må tas en avgjørelse som det skal settes i stand eller saneres, mener Jakobsen.


Kommentarer til denne saken