Gå til sidens hovedinnhold

Hele Lofoten har bidratt etter usselt tyveri: Nå er ny hjertestarter på plass

Fastboende og besøkende på Gimsøy kan glede seg over at en flunkende ny hjertestarter nå er på plass på øya.

I februar ble det kjent at hjertestarteren på Gimsøy hadde blitt stjålet. Kort tid etter ble den funnet i dårlig forfatning og en innsamlingaksjon ble satt i gang for å dekke innkjøp av en ny.

- Det kom inn hele 60 000 kroner i innsamlingaksjonen. Både lokalbefolkningen, bedrifter i området og folk fra hele Lofoten - og også noen utenfor - har bidratt. Det er jo helt fantastisk og har gitt oss mulighet til å kjøpe både ekstra elektroder og en såkalt dummy - en helt lik maskin som kan brukes til trening, forteller en fornøyd Tony Dahl i hjertestartergruppen på øya.

Lett tilgjengelig

Hjertestarteren vil nå få nytt hjem i et nyinnkjøpt varmeskap som vil stå lett tilgjengelig og merket med skilt - trolig ved butikken.

- Vi ønsker nå å invitere folk til å komme og se hvordan hjertestarteren fungerer. Mange tenker at dette er noe som er vanskelig å bruke, og denne mentaliteten vil vi nå gjerne få bort. Hjertestarteren er veldig enkel i bruk og forteller selv hvordan den skal brukes. Man trenger ikke kurs for å kunne operere den i et nødstilfelle, sier Dahl.

Varmeskapet med hjertestarteren vil vær lett tilgjengelig for alle som måtte få behov for den. I tillegg finnes det en egen hjertestartergrupp på Gimsøya som er etablert for å sikre rask hjelp ved en hjertestans.

- Vi har et eget hjertestarternummer knyttet til et alarmsystem. Når noen ringer dette nummeret vil vi som står på listen bli oppringt og da være klare til å rykke ut. Dette nummeret har vi opplyst om flere steder på øya og AMK-sentralen har også en oversikt over hvor hjertestartere befinner seg, forklarer Dahl.

Ikke bekymret

Pengene som er igjen etter innsamlingsaksjonen vil gå til kostnader knyttet til montering, alarmsystem-abonnementet og ny batteripakke om det måtte bli nødvendig.

Er du overrasket over at dere fikk inn så mye penger?

- Både ja og nei. Vi har tidligere opplevd et stort engasjement når vi har trengt nytt batteri på den forrige, men jeg må si at jeg er overrasket over at vi har nådd så brett ut. Det er jo gledelig, sier Dahl, som ikke er bekymret for et nytt tyveri.

- Jeg tror ikke den blir tatt igjen. Folk har forhåpentligvis forstått at dette ikke er noe man lett kan omsette. Vi vil derfor kun ha fokus på å montere hjertestarteren lett tilgjengelig slik at den kan tas i bruk om uhellet skulle være ute.

Kommentarer til denne saken