KrF setter ned foten for ny ufarlig Downs syndrom-test

OSLO  20160615.
Olaug Bollestad (2.nestleder) under presselunsjen til Krf på Justisen Restaurant, onsdag.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

OSLO 20160615. Olaug Bollestad (2.nestleder) under presselunsjen til Krf på Justisen Restaurant, onsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Om Kristelig Folkeparti får det som de vil får norske sykehus ikke lov til å bruke en ufarlig blodprøve for å avdekke fostre med Downs.

– Det er uaktuelt å innføre blodtesten NIPD i denne stortingsperioden, sier KrFs nestleder, Olaug Bollestad til Dagen , og viser til samarbeidsavtalen med regjeringen og Venstre.

Kan føre til abort

Der heter det at det «innføres ikke et offentlig tilbud om tidlig ultralyd eller et tilbud om NIPD-blodprøve til alle gravide».

I dag er man avhengig av fostervannsprøve eller morkakeprøve for å fastslå helt sikkert om et foster har unormalt kromosomantall. Problemet med disse metodene er at de kan føre til at kvinnen aborterer.

Mindre risiko

Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) søkte for fire år siden til Helsedirektoratet om å få bruke blodtesten til fosterdiagnostikk. Testen har langt mindre risiko og er mer treffsikker enn metodene som brukes i dag.

Denne uken anbefalte Bioteknologirådet å si ja til å bruke testen for den gruppen som allerede får tilbud om fosterdiagnostikk i dag: kvinner over 38 år eller i risikogrupper.

Kan ta tid

Helsedirektoratet skal nå gå gjennom anbefalingen, men det kan ta tid før en konklusjon blir klar.

– Den søknaden fra UNN kan den godeste Bent Høie egentlig legge politisk død i denne perioden, sier hun.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken