Lørdag formiddag publiserte an.no fastlege Tine Ludviksens (34) kommentar om forventninger og stress. Kommentaren har blitt delt 5.000 ganger på Facebook, og har over 100.000 sidevisninger.
Det overrasker tekstforfatteren selv.
– Oi, sier Ludviksen til an.no.
– Jeg må ha truffet et eller annet.

Søvnproblemer og magesmerter

Sammen med legekollega Jannicke Fosdahl har Ludviksen en fast helsespalte i Avisa Nordlands lørdagsutgave. Kvinnene har skrevet om temaer som søvnproblemer og magesmerter, og har ofte samarbeidet om tekstene.
Denne gang var det 34-åringen alene som skrev kommentaren.
– Vi har ikke fått så mange tilbakemeldinger på tidligere kommentarer, så dette er et sjokk, sier en lattermild Ludviksen om lesertallene.

Angår mange

Hun forteller at hun hadde lyst til å skrive om noe litt mer personlig, og gå litt mer inn i et tema hun virkelig føler er viktig.
– Grunnen til at jeg valgte dette temaet er at det nærmer seg slutten av året, og at det er på sin plass med en oppsummering. Dette var det jeg satt igjen med på slutten av året.
Legen trekker fram lege og professor Per Fugelli i sin kommentar. Fugelli har tidligere uttalt at «En god resept på et godt liv er å gi litt mer faen».
– Han setter utrolig godt ord på det jeg opplever blant pasientene mine og i mitt eget liv. Jeg tror han har skjønt noe som angår veldig mange av oss.

Uvant

I kommentaren innrømmer fastlegen at også hun føler på perfeksjonspresset.
«I året som har gått har jeg blant annet råkjørt for å rekke yogatimer, og ødelagt en meditasjon for de andre deltakerne fordi jeg ikke klarte å slå av jobbtelefonen. Alt i et naivt forsøk på å dempe stresset - med å slenge litt yoga på toppen av alt det andre jeg prøver å rekke over.»
– Det var uvant å skrive så personlig. Det satt litt langt inne å gjøre det, men det var det jeg hadde lyst til, sier Ludviksen.

– Bra nok

– Du oppfordrer folk til å «gi litt mer faen». Hvordan gjør man det?
– Jeg sliter med akkurat det samme selv. Man må vel bare prøve å se på hva man vil bruke tiden sin på. Jeg tror at vi alle henger oss for mye opp i ting som ikke er spesielt viktig. Man stiller jo skyhøye krav til seg selv. Kjærlighetsforholdet skal være superhett, huset skal være kjempefint og oppusset og flott, man skal trimme og være i god form, og ungene skal være presentable og oppføre seg bra. Jeg tror vi må bli flinkere til å si at det er bra nok.

Omfanget

Rune Jonassen er klinisk psykolog og forsker ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Han synes Ludviksens kommentar er både treffende og personlig, og sier at han ikke er overrasket over at mange har lest og delt den.
– Stress som begrep er noe som omfatter veldig mange aspekter ved livet. Psykologisk sett er stress en opplevelse av at krav overstiger, eller nærmer seg, det man er i stand til å håndtere. Dette kan vi oppleve når vi har mye å gjøre, men også når vi relaterer oss til oss selv og andre mennesker, sier Jonassen til an.no.
– Noe av grunnen til at kommentaren treffer mange folk er omfanget. Det er lett å finne eksempler for de fleste av oss, sier Jonassen.

Lever mer individuelt

Jonassen sier at det ikke finnes noe forskning som gir grunnlag for å si at vi stresser mer nå enn før.
– Det blir spekulasjoner. Vi vet at vi lever mer individuelle liv enn for, la oss si, 50 år siden. Velferdsamfunnet har gitt oss muligheter som også kan representerer personlige og mellommenneskelige utfordringer. Det er balansen mellom krav og støtte som avgjør hvorvidt vi opplever stress. Vi sier ofte at «tiden ikke strekker til», men ofte er det menneskelige og relasjonelle faktorer som representerer muligheter og begrensinger, altså ikke tiden.

Mindre krav

Psykologen reagerer på bruken av uttrykket «å gi faen» da dette kan stå i kontrast til behovet for «å bry seg mer om hverandre».
– Hvis det å «gi faen» betyr at man skal stille mindre krav til seg selv og andre, kan dette noen ganger være en bra ting, men dette bør heller ikke være en genrell leveregel. Det er en vesentlig forskjell mellom resignasjon og aksept, sier Jonassen.
– Stress skaper følelsessignaler som vi kan bruke til å skape balanse i livet gjennom å velge hva vi bryr oss mer om og hva vi «gir mer faen i» gjennom å akseptere våre begrensninger. Dette krever ofte at vi må trene oss på å akseptere egne følelser som vi kan ha liten toleranse for, slik som dårlig samvittighet, skyld og skam.