Torstein og PROFO inviterer til åpent møte om arv og kreft

Møte: Torstein Berntsen i PROFO Lofoten, inviterer førstkommende onsdag til et åpent møte om arv og kreft på Nordlandssykehuset Lofoten på Gravdal. Foto: Lise Fagerbakk

Møte: Torstein Berntsen i PROFO Lofoten, inviterer førstkommende onsdag til et åpent møte om arv og kreft på Nordlandssykehuset Lofoten på Gravdal. Foto: Lise Fagerbakk

Artikkelen er over 3 år gammel

Som med brystkreft, kan også prostatakreft være arvelig.

DEL

Prostatakreftforeningen Lofoten (PROFO Lofoten), i samarbeid med Brystkreftforeningen og Blodkreftforeningen, inviterer førstkommende onsdag til et åpent møte om arv og kreft.

– De samme genene som skaper problemer med brystkreft, kan også skape problemer med prostatakreft, sier Torstein Berntsen, leder for PROFO Lofoten, noe Kreftforeningen har satt stort fokus på i høst.

Sløyfesymbolikk

– I oktober var det Rosa sløyfe-aksjonen som alle sikkert har fått med seg, og nå i november er det prostatakreft-aksjonen, sier Berntsen og viser fram en blå sløyfe.

Sløyfen er helt lik den rosa sløyfen, den eneste forskjellen er fargen. Kreftforeningen viser til forskningen.

– Det finnes gener som er klart assosiert med forhøyet risiko for prostatakreft, blant annet BRCA2-genet, som først og fremst gir høy risiko for brystkreft og eggstokk-kreft hos kvinner. Tilsvarende vet man at flere av genene som henger sammen med arvelig tarmkreft (Lynch syndrom) også kan gi forhøyet risiko for prostatakreft, opplyser foreningen på sin hjemmeside. Jo flere i familien som har hatt prostatakreft, og jo yngre disse har vært ved diagnose, dess større risiko for prostatakreft har en mann.

Alle er velkomne

Møtet onsdag er for alle som er interessert i temaet arv og kreft. Det være seg unge, voksne, voksne som vil vite mer for å passe på ungene sine, eller andre.

– Alle som vil vite mer er velkommen, sier Berntsen.

Også alle fastlegene i Lofoten er invitert.

– I praksis er det fastlegen som må passe på i forhold til arvelige gener, og teste. Derfor har vi invitert alle fastlegene, sier Berntsen.

Han er særdeles fornøyd med hvem som stiller opp for å fortelle, gi innsikt og svare på spørsmål.

– Vi har vært så heldige å få Nina Strømsvik fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Hun er den ypperste kapasiteten vi har på feltet, og jobber med familier som har genetiske problemer, sier han.

Movember for å støtte menns helse

Statistikk viser at alt for mange \menn dør av prostatakreft og testikkelkreft. I 2015 fikk 5.061 norske menn diagnosen. Vel 90 prosent av tilfellene oppstår etter fylte 60 år og noen få under 45 år får sykdommen, ifølge NRK.

Aksjonen Movember handler om å la barten gro for å gi menns helse oppmerksomhet. Hensikten er å samle inn penger til videre forskning. Oppfordringen om å støtte menns helse går til både kvinner og menn; Mo Bros og Mo Sistas. Movember ble startet i 2003, da kameratene Travis Garone and Luke Slattery i Australia snakket fram ideen over en øl i Melbourne.

Siden har Movember Foundation spredt seg til stadig flere land; 21 i 2015. 5.232.625 Mo Bros and Mo Sistas, har registrert seg, og den veldedige organisasjonen har i alt samlet inn 542 euro siden oppstarten i 2003. Samtidig er 1.200 helseprosjekt igangsatt verden over. Norge kom med i 2013.

For mer informasjon om Movember: no.movember.com, kreftforeningen.no, @MovemberNorway

Artikkeltags