Lofotrådet vil ha slutt på at ungdommer må reise til Bodø for kjeveortopedi

Lokalpolitikerne med forslag som skal gjøre slutt på lang reisevei.

DEL

Anja Trones i Senterpartiet i Vestvågøy tok i en interpellasjon i forrige kommunestyremøte opp hvordan opplegget for lofotungdommer som trenger kjeveortopedisk behandling er. Tall partiet har hentet inn fra Pasientreiser i Lofoten, viser at det i 2018 var 1700 utreisende pasienter og 600 ledsagere som reiste over til Bodø.

- Det betyr at 1.700 skoledager og 600 arbeidsdager går tapt i løpet av et år. Dette er ikke god samfunnsøkonomi, mente SP som antydet at reisekostnadene er på omtrent fem millioner kroner årlig.

Nå engasjerer Lofotrådet seg i saken.

I innstillinga før det kommende møtet 28. februar, ber Lofotrådet Nordland fylkeskommune om å etablere kjeveortopedisk klinikk i Lofoten. Inntil et slik tilbud er på plass, ønsker Lofotrådet ei midlertidig ordning der kjeveortoped kommer til Lofoten noen dager hver måned.

- På grunn av lang reisevei og tidvis ustabilt vær, må barn som uansett må til Bodø for behandling, få mulighet til flyreise begge veier, heter det i forslag til vedtak.

I dag dekkes flyreise kun én vei.

Lofotrådet viser til at en pasient fra Lofoten ble værfast i Bodø og at turen til kjeveortopeden varte i tre døgn.

For pasienter på Værøy og Røst mener Lofotrådet at tilbudet i Bodø skal være det som gjelder, men at pasientene må få dekket fly- eller helikoptertransport begge veier.

Artikkeltags