Gå til sidens hovedinnhold

Derfor trenger du dette kortet

Artikkelen er over 4 år gammel

Derfor trenger du Europeisk helsetrygdkort.

Juli er høysesong for nordmenn som skader seg eller blir syke på ferie i Europa. Mange får god hjelp takket være Europeisk helsetrygdkort.

Et godt stykke ut i juli har fagansvarlig Marianne Storemyr og kollegaene i Helfo allerede hjulpet mange nordmenn som har fått nødvendig helsehjelp fra det offentlige helsevesenet i EU/EØS-området.

– Vi hjelper hele dagen nordmenn som har vært uheldige i utlandet. Det kan være alt fra barn med ørebetennelse til folk som havner i bilulykker. Vi er da behjelpelige med å oversende papirversjon av helsetrygdkortet til behandler eller sykehus der vedkommende behandles. Da får de litt mindre å tenke på i en vanskelig situasjon, forteller Storemyr til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Europeisk helsetrygdkort er et felleseuropeisk samarbeid som sikrer veldig mange mennesker helserettigheter de ellers ikke ville hatt. Kortet bestilles enkelt på helsenorge.no. Der kan man lese om hvem som har rett til kortet.

Saken fortsetter under bildet.

Marianne Storemyr er fagansvarlig i Helfo.

Men ikke alle er helt fortrolige med hvor det gjelder – og hva som dekkes.

– Kortet gjelder i EU-landene og landene i EØS-samarbeidet, men ikke i Israel, Tyrkia eller den tyrkiske delen av Kypros. I disse landene er det reiseforsikring som gjelder. Men Europeisk helsetrygdkort kan fortsatt brukes i Storbritannia, selv om britene har bestemt seg for å forlate EU, forklarer Marianne Storemyr.

– Trenger man egentlig Europeisk helsetrygdkort dersom man har reiseforsikring?

– Ja, noen steder er det faktisk lettere å få helsehjelp uten å måtte legge ut for behandlingen, og senere søke om refusjon fra forsikringsselskapet eller Helfo. Vi anbefaler uansett at alle også har en privat reiseforsikring, blant annet fordi helsetrygdkortet ikke dekker hjemtransport, sier hun.

– Rekker du ikke å få kortet før du reiser på ferie, noterer du deg telefonnummeret 00 47 23 32 70 30. Ring dette nummeret dersom du har behov for medisinsk behandling på ferie i et EØS-land. Helfo kan da eventuelt sende en «hasteblankett» til det offentlige sykehuset eller legesenteret du befinner deg på, forsikrer Marianne Storemyr.

Kommentarer til denne saken