Jeg skriver dette leserinnlegget på vegne av meg selv, men vet at flere fra og i Henningsvær støtter min mening om statuen som investor Per Gunnar Strømberg Rasmussen og Rasmussen Eiendom AS ønsker å gi Henningsværs befolkning. Mange har tatt kontakt med meg om dette de siste dagene. Dette også har vært flere ganger i Lofotposten som egne reportasjer og som sak hos Vågan Kommune.

Det ble rettet mye kritikk av en del av våre folkevalgte i kommunestyret mot lokalpolitiker Camilla Rostad fra SV, som postet et innlegg 2. mai inne på gruppen «Hva skjer i Henningsvær» på Facebook og ønsket innbyggernes innspill mht. hva vi mener om å få en syv meter høy og syv meter bred statue, som skal settes på en holme like utenfor lille Hanekammen. Dette vil være på høyre side, like utenfor hovedveien ved innkjøringen til Henningsvær ved parkeringsplassen. Mellom siste bruen og Kaviarfabrikken for å forklare litt, ute i havgapet.

Denne plasseringen mener jeg og flere med meg i utgangspunktet i en tenkt situasjon, også kan skape trafikkfarlige situasjoner med turister som stopper opp og ønsker å ta bilder. Ja, det er like ved den store parkeringsplassen her i Værret der de først kan parkere, men slik man ser på andre steder langs Henningsværveien (og andre veier i Lofoten), så vil neppe mennesker vente til de har parkert fornuftig når de først ser et «spot», på en ellers ganske travel vei og fullstappet parkeringsplass om sommeren.

Her er mitt svar inne i gruppen som jeg har tilføyd litt til, som jeg mener så absolutt bør tenkes over en gang til for hva dette vil gjøre med selve «sjela til Henningsvær»:

Jeg synes for øvrig Camilla Rostad gjorde det helt rette ved å spørre oss slik direkte. Det var vel på tide? Jeg forstår bare ikke at vi som bor i Henningsvær ikke skal kunne uttale oss om dette? Har de andre folkevalgte spurt oss andre enn Innbyggerforeningen på noen måte? Eller er det pengene og kapitalismen som rår med en som har investert mye i Henningsvær ønsker å forære oss en statue, som vi MÅ ta imot? Flott at det blir investert og tusen takk for gaven, vi er takknemlige for at noen vil satse også for / på oss rundt 500 innbyggere. Men vi ønsker også å beholde en del av arven som vi har vært så heldige å få være en del av, med naturen her. Naturen og miljøet vi har her og på andre øyer i Lofoten / Nord-Norge, er vel også nettopp grunnlaget for at også Henningsvær er en såpass spesiell plass og at investorer også utenfra dermed ønsker å investere i?

Et forslag fra meg: Gi penger og invester gjerne, gi våre barn og vår ungdom her masse fine tiltak heller. De eldre kan jo også sårt trenge noen flere aktiviteter enn Tufteparken eller å ta bussen til byen på trening. Gi samfunnet vårt noe annet som kan bidra til videre vekst og optimisme for fremtiden istedenfor i fiskeværet vårt. Gjerne med bidragsyterens navn på en gullplett utenpå, et treningssenter med full støtte i mange år kanskje med en innvendig klatrevegg inni, flere fartsdempere, en stor lekeplass, en gangvei helt til Festvåg, et nytt basseng (eller midler til å holde dette åpent hele året). Bare for å gi eksempler.

Vågan kommune burde kanskje innkalle til et møte for å informere om et slikt kunstverk som skal ankomme Værret? Skal dette være helt greit uten kommentarer fra oss, selv om det er Vågan Kommune sin eiendom denne 7 meter høye og 7 meter brede skulpturen skal settes opp på? Eller hva med Innbyggerforeningen som skal være en instans for oss innbyggere - hvorfor går de ikke imot dette også eller er monumentet bare blitt «satt bort» til et sted som ikke har like mye betydning som Misværholla? (Jeg må tilføye at jeg i ettertid har fått vite følgende av Innbyggerforeningen som jeg ordrett siterer: «Vi har sagt nei til Misværholla. Flertallet synes den (les: statuen) er fin og vi kom med alternative forslag. «Malnesøya» var et av dem. Det var det eneste som ble akseptert av Widerberg. Nå er det opp til politikerne å behandle dette»). Dette vil jeg tro også står i styrets protokoll, at jeg bare siterer denne saken som er tatt opp på et møte i innbyggerforeningen.

Jeg har forresten ikke fått med meg at dette skal avgjøres i dag i Kommunestyret (som var for noen dager siden) heller. Jeg ber egentlig om at noen kan være så snill å stoppe litt opp og tenke over at en slik statue faktisk kan ødelegge det vakre KULTURmiljøet i Henningsvær. Kunst er vakkert og denne statuen ser veldig flott ut også, men jeg tror de fleste her i Værret og helt sikkert andre som ikke bor her, er enige i at det enkelt og ærlig forklart er veldig fint sånn som naturen har gjort det fra før. Spesielt på slike holmer og skjær som vises såpass godt der vi går eller kjører forbi hver dag. Og som kan bli nok en trafikkfarlig «perle» som turistene ønsker å ta bilde av her i området. Er dette virkelig noe som er godt gjennomtenkt og hvorfor er ikke vi innbyggere innkalt til et møte om dette, noe som vil være såpass inngripen i naturen her vi bor? Eller hva med naboene i Villaveien eller langs innkjøringen til Henningsvær, er disse spurt? Jeg og flere med meg forstår ikke helt dette.

Hva skal til for at dette kanskje kan bli sak der vi kan ha en innbyggeravstemning? Dette er ikke en vanlig innbyggersak, dette dreier seg om en investor som ønsker å gi oss en gave, der navnet hans for alltid vil være påtrykket et kunstverk, av en kunstner som har laget en vakker statue. Som igjen får sitt navn ut blant folk her i nord, på et landemerke på en øy. Som vi alltid vil se og som for alltid vil stå ute på «Malnesøya» - for at vi skal være snille og takke ja?

Tusen takk for gaven nok en gang, men den kan helt sikkert plasseres på et annet sted enn rundt eller i Henningsvær. Uten at jeg ønsker å fornærme noen da jeg forstår at dette er gitt i god mening, dette er hva jeg mener i denne saken. Litt inhabil (eller habil alt ettersom hvordan man ser på det), som har bodd hele livet mitt i Henningsvær og som er oppriktig glad i stedet vårt også for fremtiden. Og jeg ønsker rett og slett ikke at vi skal «parfymere» landskapet slik det er ønsket fra politikerne sin side.

Hva med neste investor som vil forære oss en statue igjen? For dette skaper vel en slags presedens? Vi blir jo et museum til slutt med statuer rundt omkring for at noen vil være snille med Henningsværs befolkning. Som investerer millioner her, som gjerne vil gi litt tilbake. Vi er ikke en storby eller Svolvær hvor de har en skulpturpark og der «Eye of the north» er satt opp, som for øvrig egentlig er ganske plassert diskret midt i byen etter min mening. Selv denne var mye omdiskutert.

Vi bor på to små øyer ute i havgapet, der alle slike monumenter vil forstyrre det som egentlig skal vises; det fine vi har og som vi fortsatt ønsker å beholde slik det er. Spesielt øyene og området der dette ikke passer inn midt i Værret. Tenk litt til, vær så snill. Så håper jeg dere ser denne nye informasjonen (også utenfor Facebook), fra de av oss innbyggere som synes dette blir litt for voldsomt og en for stor inngripen i Henningsvær.

Les også

Å «dekorere» uberørt natur - skulpturgaven utenfor Henningsvær