– Jeg postet et bilde av fotballbanen i Henningsvær i februar og tagget feil person, forteller manager Brandi Friedrich Mitchell (41) til Lofotposten.

Personen hun tagget i bildet var leder av Henningsvær IL, Ole Johan Wiik, som responderte med at det ikke var han som hadde tatt bildet – men at kvinnene var velkomne til å spille en kamp i Henningsvær om de ønsket det.

Det ble begynnelsen på det som nå vil bli et lite internasjonalt idrettsarrangement av det sjeldne i tettstedet.

Mitchell er initiativtaker bak damelaget fra San Diego i California – og har samlet 19 spillere i alderen 41 til 77 år, som for øyeblikket befinner seg i Oslo. Torsdag kveld vil de ankomme Lofoten – der Wiik har arrangert en vennskapskamp mellom damelaget og lokale spillere fredag.

– Vi synes det er veldig artig at de har lyst til å komme hit for å spille mot idrettslaget i Henningsvær. Folk er kjempegira, forteller han til Lofotposten.

Les mer: Sjekk hvor mye penger TV-amerikanerne fikk samlet inn til den lokale fotballklubben

– Folk tror vi har vært på trening med barna

Laget fra San Diego er også ambassadører for FNs bærekraftsmål, og kvinnene har valgt ut tre av de 17 bærekraftsmålene som de fronter under turen i Norge: God helse, likestilling mellom kjønnene og mindre ulikhet.

– Etter å ha diskutert med kvinnene på laget kom vi fram til at dette var de målene som er viktigst for oss:

– Vi spiller rekreasjons-fotball, og mange av damene er opptatt av å være sunne og holde seg i form, samtidig som vi vil vise at eldre kvinner også kan drive med idrett. Når én av oss dukker opp på matbutikken i en fotballdrakt antar folk ofte at vi har vært med barna på trening. Da må vi korrigere dem og forteller at vi selv

har vært på trening. Det er også mange skeive spillere i kvinnefotball – så likestilling er viktig for oss, forteller Mitchell.

Tidligere har hun savnet en arena hvor kvinner over 30 kan få spillerom på fotballbanen. I dag spiller mange av kvinnene i en egen rekreasjons-serie mot kvinner i samme aldersgruppe i USA.

– Vi reiser ikke bare for turen, men for å vise at kvinner også er idrettsutøvere, spesielt eldre kvinner; vi blir sjelden regnet som det i dag. Vi må ofte spille på de dårligste banene, selv om vi betaler like mye og jobber like hardt som mennene, understreker hun.

Les også: "Is this the most stunning football pitch in the world?"

Mange lokale vil delta

Mange av spillerne fra San Diego spiller fotball flere ganger i uken, forteller Mitchell. De over 70 år er også aktive – og spiller rundt én gang i uken, samtidig som de spiller kamper og turneringer. De tre dagene damelaget besøker Lofoten vil de også bruke på å padle kajakk, gå fjellturer og oppleve Svolvær og tettstedene i Lofoten.

Arrangør Ole Johan Wiik forteller at det har vært stor interesse for å spille mot laget fra San Diego på lokal side.

– Akkurat nå har mellom 30 og 50 personer meldt seg. Folk har lyst på et artig arrangement – så jeg tror det handler mer om det enn å slå disse damene:

– De som stiller opp er alt fra aktive spillere i Svolvær IL til ferierende folk. Jeg tror vi skal klare å sette sammen et lag med ganske stort aldersspenn slik at kampen blir jevn. Hvordan kampen vil gå vil jeg ikke spekulere i, men jeg har sett noen videoer og tror de er ganske gode, sier han med et smil.

Mitchell forsikrer om at kvinnene vil utfordre til en real kamp på Henningsvær stadion fredag.

– De yngste vi har på laget spiller mye fotball – mens de eldre kan steppe inn i mindre etapper av gangen. Vi har aldri spilt sammen som lag tidligere, så dette blir spennende. Også håper vi jo at Ole stiller opp og vil spille, sier hun og ler.

Fikk du med deg? Hyllest til Champions League-finalistene spilt inn i Henningsvær: – Dette er veldig stas!