Henningsvær får Tuftepark: – Lavterskel treningstilbud

NÆRT BANEN: Tufteparken skal være til høyre for banen, sett fra denne vinkelen.

NÆRT BANEN: Tufteparken skal være til høyre for banen, sett fra denne vinkelen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Ved idrettsbanen i Henningsvær kommer det opp ni treningsapparater utendørs.

DEL

Prosjektet «Henningsvær Nye Tider» har jobbet fram forslaget om et lavterskel treningstilbud til befolkningen i Henningsvær.

– Forslaget kom fra innbyggerforeningen, de ønsket seg et treningsstudio i nærheten. Mange synes det er langt å reise til Svolvær for å trene, forteller prosjektleder Alf-Kenneth Johansen.

Det er også i tråd med planen for folkehelse i kommunen.

Ni apparater

En tuftepark er en utendørs treningspark bestående av enkle metallkonstruksjoner til bruk for egenvekttrening. Det er tenkt gress som fallunderlag under apparatene.

– Vi har kjøpt inne en komplett tuftepark. Dette er tenkt som et lavterskel tilbud til folk som vil trene. Det som er fint er at man kan bruke dem som man vil. En person med rullestol kan rulle inn og trene der på den måten det passer best, sier Johansen.

Eksempler på apparater er ribbevegger, monkeybar og dippstativer. Ved siden av fotballbanen i Henningsvær skal det komme opp ni forskjellige apparater.

– Det er kanskje ikke så attraktivt å trene ute i storm, men vi har jo fine dager også. Erfaringen fra andre steder tilsier at dette er en plass som kommer til å bli brukt. Lofoten er også kjent for uteaktiviteter. Folk kommer hit for å klatre og surfe, jeg ser ikke noen grunn til at dette ikke skal være en attraktiv treningsform, sier Johansen.

FAKTA OM TUFTEPARKEN

  • Tufteparken er utviklet og ledet av Lasse Tufte
  • En komplett park består av ni apparater av metallkonstruksjoner
  • Man skal bruke egenvekt i treningen
  • Det finnes over 100 parker i Norge
  • Den første Tufteparken ble etablert i Asker i 2012
  • Den nordligste Tufteparken er i Kirkenes
  • Det arbeides også med en tuftepark på Ramberg
APPARATER: Her er eksempler på utstyr i en Tuftepark.

APPARATER: Her er eksempler på utstyr i en Tuftepark. Foto:

Klar til høsten

– Parken er bestilt. Jeg antar den vil bli levert i oktober, og håper parken kommer opp i løpet av høsten, sier Johansen.

Thore Magnussen og Sønn AS vant anbudsrunden om tufteparken. Parken skal stå på kommunalgrunn og eier re Vågan Eiendom i Vågan kommune. Ettersyn skal gjøres av Henningsvær idrettslag, og vedlikeholdet av kommunen.

– Det er en mer eller mindre vedlikeholdsfripark. Noen må selvfølgelig se etter den, plukke søppel og klippe gresset og lignende, sier prosjektlederen.

Tufteparken finansieres av midler i kommunen som er satt av til Henningsvær, «Henningsvær Nye Tider» og Henningsvær idrettslag.

Området hvor Tufteparken er tenkt, består hovedsaklig av grus og plukkdekke.

Området hvor Tufteparken er tenkt, består hovedsaklig av grus og plukkdekke. Foto:

To hatter

Stedsutviklingsprosjektet «Henningsvær Nye Tider» ble startet i 2015, for å ivareta stedet. Alf Kenneth Johansen ble satt inn som prosjektleder i oktober 2016. Prosjektet ble forlenget med to år, fra 2017 til oktober 2019, og Johansen fortsatte da i stillingen som prosjektleder. I 2017 fikk Johansen også jobben som næringssjef i Vågan kommune.

– Jeg mener at de to jobbene ikke kommer i konflikt med hverandre. Det ble gjort vurderinger på dette da jeg fikk jobben som næringssjef, ellers hadde jeg ikke fått den, sier Johansen selv.

Veslemøy Drangevåg forteller at NPU og formannskapet har vurdert habiliteten til Johansen i denne saken.

– Prosjektet ble forlenget ettersom det var prosjektmidler igjen. En rekke underprosjekter var igangsatt og midler var omsøkt, blant annet til Tufteparken. Det ble ansett som lite hensiktsmessig at en annen overtok ansvaret for å sluttføre disse prosessene, dette ble drøftet i NPU og ansett som uproblematisk, forteller fungerende rådmann Veslemøy Drangevåg.

Tufte-prosjektet startet desember 2016, og søknaden ble sendt kulturdepartementet den 13/10 2017.

– Riktignok ble ikke søknaden sendt før rett etter at Johansen tiltrådte som næringssjef, men arbeidet med søknaden var påbegynt lenge før, sier Drangevåg.

Hun forteller at næringssjefen også er ansvarlig for de andre stedsutviklingsprosjektene i kommunen. Her er Haakon Walnum ansatt som egen prosjektleder, for å følge opp de nye prosjektene.

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags