Gå til sidens hovedinnhold

Husene er nye, men rørene fryser: - Vi må sage dem av

Artikkelen er over 5 år gammel

Opplever flere og flere nyhus med frosne rør.

Det er iskaldt ute, men rør-ekspertisen i Tromsø jobber seg svett.

Hos Høytrykksvakta i Tromsø har det vært svært hektisk de siste ukene.

Det har vært kaldt, og da fryser rør.

Les også

Frosten tok vannet i Henningsvær

 

- I går var det noen avløpsrør under et hus som var blitt fullstendig til is. Vi måtte sage rørene av, forteller daglig leder Per H. Olsen.

Han sier de opplever urovekkende mange frosne rør i nye hus.

Rør fryser i nye bygg

- Vi opplever at det er mange nye bygg hvor det fryser. Det fryser mellom etasjesidene i nye hus, og det fryses i ytterveggene. Det er rart for det skal jo egenlig ikke legges rør i ytterveggene på hus, sier Olsen.

- Senest i går fikk jeg to henvendelser om dette. Og så var det en mann som sa: "Men huset mitt er under seks måneder gammelt!!". Det er veldig rart. Den siste uka har vi hatt fire jobber med frosne rør på nybygg i Tromsø, og det er på grunn av at rørene er lagt slik de er, sier Olsen.

Også VVS24 i Tromsø bekrefter at de har vært på flere jobber i nye boliger hvor rør er lagt i yttervegg og derfor er frosne.

- Vi har vært på flere jobber hvor det er bygd feil. Det gjøres feil hele tida, sier Johnny Aasheim.

- Gir hjelp over telefonen

- Det er så mye å gjøre at mange må vi bare gi hjelp til selvhjelp over telefonen, det har vi gjort to ganger bare i dag, forteller rørleggermester Johnny Aasheim hos VVS24.

- Noen ganger holder det å skru opp varmen for å tine rør, sier han.

Typisk er det to grunner til at rør fryser. Enten er det kontruksjonsfeil, eller så er det brukerfeil med for lav varme på.

- Konstruksjonsfeil på boligen må det store byggmessige jobber til for å reparere. Er det brukesfeil kan det holde å lukke en ventil eller skru på mer varme, sier Aasheim.

Han legger til at kulden vi har opplevd spesielt i Tromsø er ekstrem i forhold til normalen.

Kommentarer til denne saken