Gå til sidens hovedinnhold

Henter jazzveteran og nordnorske artister til Elijazzen

Artikkelen er over 1 år gammel

Elijazzen på Hamnøy er klar med programmet for 2020-utgaven.

Jazzfestivalen har base på Hamnøy og arrangeres i år for 12. gang over tre dager den 30. april til 2. mai. Nå er programmet klart til ny utgave av festivalen.

Torsdag åpner festivalen med Norvoll/Sandvik duo med Marit Sandvik og Øystein Norvoll. Fredag inntar Eberson scenen med norsk jazznestor Jon Eberson og datteren Marte Eberson.

Lørdag 2. mai opptrer Roger Johansen Group på festivalen. I tillegg byr programmet på DJ Duets og Eikrem & Baksaas elektronikk duo.

– Nordnorske artister

Festivalsjef Eirik Bræin Gikling er svært godt fornøyd med programmet.

- Det er 12. året på rad vi arrangerer jazzfesten på Hamnøy, dette gleder vi oss veldig til.

Spesielt peker han på tre nordnorske musikere fra Nord-Norge med lang erfaring som kommer til Lofoten.

– Vi er glade for å ha med flere nordnorske artister, det er noe vi har jobbet med å få til siden starten i 2009. Vi ønsker å være en scene for jazzmusikere i Lofoten. Det er ikke det som er mest mainstream, men vi forsøker å gjøre noe med det.

Blant annet trekker han fram at årets program har tre artister som har fått Stubøprisen. Trommis Roger Johansen fra Tromsø fikk hedersprisen i fjor, mens Marit Sandvik og Øystein Norvoll har fått prisen tidligere.

Han er også glad for å ha med gitarist og jazzveteran Jon Eberson og datteren Marte Eberson i duoen Eberson.

– Jon Eberson er en av norsk jazz grand old men. Han er kjent blant folk uavhengig av jazzinteresse, i tillegg er datteren kjent som et tidligere medlem av Highasakite. Det er kjempespennende med Eberson på festivalen, de har fått kjempegode kritikker.

Bræin Gikling er medeier i Eliassen Rorbuer AS og er tilbake som festivalsjef etter at Agata Gasior ledet satsingen sist.

– Vi bytter litt på ansvaret. De tar en pause nå, og så har jeg tatt over stafettpinnen igjen, sier Gikling som mener kultur og næringsliv passer godt sammen.

– Kultur er et satsingsområde i norsk reiseliv, sier han og understreker også at Elijazzen er et tilbud til lokalbefolkningen i stor grad.

– Vi trekker kanskje 30 prosent tilreisende fra fjern og nær, men dette er et tilbud til folk i Lofoten.

Tilbake på krambua

Festivalen arrangeres i år tilbake på krambua ved rorbuanlegget Eliassen rorbuer.

– Vi startet som en liten og intim festival på Krambua med de fleste konsertene der. I et par år nå har vi prøvd ut å bruke fiskemottaket rett ved for å skape en større arena, men nå går vi tilbake til Krambua. Det gjør vi etter å ha fått tilbakemeldinger fra både publikum og musikere.

Eliassen Rorbuer AS eier også Lydersens rorbuer på Fredvang. Årets Elijazzen legger i år en av konsertene hit.

– Vi har i mange år hatt konserter ute på Vindstad som en del av Elijazzen. Nå gjør vi en litt annen vri, folk har opplevd det der ute flere ganger før. I år blir det derfor konsert ute på Fredvang. Vi ønsker å satse på reiselivsanlegget der ute, og da mener vi det er riktig å legge en konsert dit.

Det er duoen Eikrem & Baksaas som skal opptre med sin minimalistiske og cinematiske elektronika på Fredvang lørdag 2. mai.

Samme dag avslutter trommeslager Roger Johansen med sin sekstett festivalen på krambua. Han har med seg både Marit Sandvik, Jon Eberson, Atle Nymo, Rob Waring og Jan Olav Renvåg i bandet.

Festivalen tar sikte på å fortsette i samme nisje som før.

– Vi skal være en liten, morsom og eksklusiv festival.

Kommentarer til denne saken