Gå til sidens hovedinnhold

Henter tonnevis med søppel i Lofoten: - Det er bortimot 100 sekker

Artikkelen er over 1 år gammel

«In the same boat» er i disse dager i Lofoten for å hente søppelsekker, som Clean Up Lofoten, LAS og lokalbefolkningen har samlet sammen.

«In the same boat» er en forening som jobber for å redusere marin forsøpling. De siste dagene har de vært rundt omkring i Lofoten, for å hente inn søppelsekker som Clean Up Lofoten og LAS har samlet sammen.

- Vi holder på å hente inn «bigbags», som er store sekker med søppel. Disse er ryddet opp av Clean Up Lofoten. Det er bortimot 100 kubikksekker, som er blitt samlet opp iløpet av våren og sommeren, gjennom et prosjekt i Clean Up Lofoten. Tidligere elever ved Lofoten Folkehøgskole tok del i dette prosjektet. Så er det vi som tar oss av hentingen av sekker som allerede er ryddet her i Lofoten, sier prosjektleder Rolf-Ørjan Høgset.

Samlet inn 10 tonn til nå

Høgset forteller at han er glad for at lokale bedrifter hjelper til med søppelryddingen i Lofoten.

- Lofoten er et av de områdene i Norge, som er vanskeligst logistikkmessig. Det er et brutalt sted, med mye stein og berg. Det er alltid dønninger, og sjeldent rolig. Vi er glad for at LAS la inn koordinater på hvor sekkene ligger, så kan vi dra rundt og hente de inn, sier Høgset.

«In the same boat» er nå halvveis i innhentingen.

- Vi har ikke fått veid sekkene enda, men det kan se ut til at det er rundt 10 tonn med bare søppel. Det vil vise seg når LAS får veid sekkene. Vi har vært litt rundt omkring, både på sør- og nordsiden av Lofoten. Det er et ganske stort området, og det er godt å ha Clean Up Lofoten og LAS med på laget. Så er det en del som har ryddet, og levert rett til oss. Vi har en logistikk-tjeneste, hvor alle kan levere, så garanterer vi at vi henter sekkene, sier Høgset.

Tredje året i Lofoten

Dette er tredje året at «In the same boat» er i Lofoten for å bidra med strandrydding.

- I år har vi ikke ryddet så mye selv der oppe, og overlatt det til Clean Up Lofoten. Det er veldig god mobilisering, og sammen med LAS har de veldig god kontroll på strandryddingen. Vi vil bidra så godt vi kan, og hjelper til, sier Høgset.

Langs Helgelandskysten opplyser Høgset at de har samlet inn godt over 80 tonn. De har hatt folk som har rydde profesjonelt siden april i år, og er innom Lofoten på tur opp til Troms og Finnmark.

Ikke overrasket

Han er ikke overrasket over mengden med søppel de finner, rundt omkring langs Norges kyst.

- Det er ikke overraskende at vi finner så mye søppel. Det er positivt at vi har klart å utvikle arbeidsmetodene våre, slik at vi får tatt inn så mye volum. Vi har et profesjonelt mannskap, samt frivillige, som jobber i strekk, og er ute hver dag. Vi har arbeidsbåter som går kontinuerlig hver eneste dag. Vi har en ambisjon om å klare å få samlet inn over 300 tonn, fra Helgeland og oppover. Mange av de områdene i nord som er forsøplet, trengs det rett utstyr for å komme seg til. Det er vanskelige terreng, og slik som i Lofoten vet jeg ikke hvordan vi skulle klart det uten å ha hatt folk der. På de verste plassene, må man ha profesjonelle ryddere. Man kan ikke sende ut et fotballag til noen av plassene. De må suppleres med personell og rett utstyr, sier Høgset og fortsetter.

- Det er en gavepakke for oss at vi kan hente inn «bigbags». Det er fantastisk at det blir lagt til rette for oss her. Det er et bedre samarbeidsklima for strandrydding i Norge nå enn tidligere. LAS har tatt organiseringen på alvor, og klargjort vanskelig logistikk. Vi har klart å koordinere, og gjøre ting sammen, sier Høgset - og forteller videre at «In the same boat» blir værende i Lofoten til onsdag.

Kommentarer til denne saken