Gå til sidens hovedinnhold

Her er årets første kaffetorsk!

Artikkelen er over 1 år gammel

Skipper Kurt Martin Kristensen og resten av mannskapet på «Straumværing» fikk æren av å levere årets første kaffetorsk.

Lofotposten har i over 50 år delt ut kaffe til alle fiskere som har fått en torsk/skrei over 30 kilo i Lofotsesongen. De første årene fikk fiskerne en pose 250 gram kaffe, men i flesteparten av disse årene har fiskerne fått ett kilo kaffe for hver torsk/skrei over 30 kilo. Derav navnet kaffetorsk. De siste årene har kaffen blitt levert som kaffetorskkaffe. Fiskerne får også et eksklusivt kaffetorskdiplom som er laget av kunstneren Dagfinn Bakke.

Hvert år er det knyttet stor spenning om når kommer den første meldingen om kaffetorsk, og hvem har fått den. I fjor var det «Reinefangst» som meldte inn kaffetorsk den 24. januar. I år måtte vi vente noen dager lenger.

Årets første

Men mandag 28. januar så kom meldingen fra formann Andy Snowden hos Nic. Haug AS på Ballstad. Snurrevadbåten «Straumværing» hadde levert en kaffetorsk på 31 kilo, og dermed er vi i gang med årets kaffetorsksesong.

Skipper Kurt Martin Kristensen synes det er artig at kaffetorsktradisjonen.

– Jeg synes det er artig med kaffetorsken, og når dere har holdt på i over 50 år så må dere ikke slutte nå, sier Kristensen, og det kan vi love han at det skal vi ikke.

Kristensen forteller at kaffetorsken ble tatt på Yttersia.

– Vi har vært i bakkene utenfor Eggum. I tillegg til kaffetorsken fikk vi rundt 2000 kilo torsk, sløyd vekt. Ikke all verden, sier skipperen.

Han forteller at selv om de fikk årets kaffetorsk så var de ikke spesielt heldig med dette sjyværet.

– Vi satte fast nota, og rev den i stykker. Nå skal vi i gang med å reparere den slik at vi er klar i morra tidlig, sier Kurt Martin Kristensen når Lofotposten snakker med han mandag kveld.

Dermed er årets første kaffetorsk landet, og ikke nok med det. Tirsdag formiddag kom melding om nummer to. Garnbåten "Feskargutten" fra Eggum hadde fått en kaffetorsk på 32 kilo. Den ble levert til Steinfjorden Sjømat AS på Eggum. Dermed er vi oppe i to så langt i år, og det er en bak fjoråret.

Meld inn!

Nå er kaffetorskkaffen på plass, det samme er kaffetorskdiplomene, så det er bare å melde inn:

Torsken/skreien må veie over 30 kilo for å bli en kaffetorsk. Vi må vite nøyaktig vekt på fisken, hvor den er fisket og levert. Vi må også ha brukstype, båtnavn og navn på skipper. Vi vil svært gjerne også ha bilder av mannskap/skipper med fisken. Du kan melde kaffetorsken til red@lofotposten.no eller 90166355. Bilder kan sendes til 90166355.

Lofotposten vil gjerne også ha tips om det som skjer rundt omkring i fiskeværene i Lofoten og tar imot tips på 90166355.

Bildeserie

Livet på kaia 2020

Kommentarer til denne saken