Det er ikke lov å gi mennesker navn som kan bli til stor ulempe for dem. Når det gjelder dyr, derimot, står man mye friere. Du kan bruke et hvilket som helst navn på dyret ditt. Og å finne godt navn er en av de morsomme tingene med å ha dyr.

Dyret kan gjerne ha både fornavn og etternavn, og gjerne flere av hver. Men hvis hamsteren din for eksempel får navnet Anne Marie Hamsterskogen-Jensen, kan det hende du vil bruke en forkortelse til daglig, for eksempel bare Anny.

Navn = nærhet

Det er faktisk ikke så lurt å gi alle dyrene du kjenner, et navn. Hvis du for eksempel bor på en gård der alle de 200 kyllingene eller 50 lammene skal slaktes: Ikke gi dem navn! Det kan nemlig bli enda tristere å si adjø til Kakleklumpen og Lammelita enn til navnløse dyr.

Dette kan du enkelt teste selv, også om du ikke bor på gård. Det er bare å gi myggen som surrer omkring deg, et navn. For eksempel Myggelia. Idet du har klasket til Myggelia og alt som er igjen av henne er en blodig flekk, kjenner du det: Det er litt annerledes med en død Myggelia enn en død hvilken-som-helst.

Navn med tema

Hvis du er så heldig at du har mange dyreunger hjemme, for eksempel et kull med kattunger, kan du gi dem navn som passer sammen. Gode temanavn kan du finne i musikkens eller fotballens verden. Tenk så gøy det er å ha Ronaldo, Messi og Suárez tumlende rundt hjemme. Hvis du er glad i godteri, kan Snickers, Japp og Stratos være et søtt valg.

Lett å lære

Hvis du vil at dyret ditt skal oppfatte navnet, bør du bruke et kort, enkelt navn til daglig. Både katter og hunder kan lære navnet sitt. Det går enda fortere hvis du gir dem en godbit hver gang du sier navnet de første dagene.

La gjerne navnet inneholde bokstaver som det er lett å skille ut fra strømmen av lyder. S, K og T er sånne bokstaver. Bokstaver som M og L kan være vanskeligere å oppfatte.

Kattenes ti på topp:

1. Felix

2. Leo

3. Pus

4. Sofus

5. Mia

6. Mons

7. Simba

8. Lucy

9. Nemi

10. Missy

Hundenes ti på topp:

1. Mira

2. Bella

3. Luna

4. Kira

5. Leo

6. Balder

7. Tinka

8. Pia

9. Molly

10. Max

(Kilde: agria. no)