Etter at det amerikanske krigsskipet "USS Gerald R. Ford" forlot Oslo for godt og vel en uke siden har det ikke vært synllig på AIS. Skipet deltar i øvelsen Arctic Challenge Exercise som nå foregår i området utenfor Lofoten og Vesterålen.

Flere observasjoner er gjort av skipet mellom Røst og Helligvær og det har også vært mye helikoptertrafikk.

Tidligere har ikke forsvaret ville bekrefte hvor skipet har vært, men sendt tirsdag ble det meldt at skipet har holdt seg i Vestfjorden.

Sjøforsvret bekrefter at de siste dagene har fregatten "KNM Otto Sverdrup" seilt i Vestfjorden sammen med hangarskipet "USS Gerald R. Ford" og de andre fartøyene som hører til hangarskipgruppen.

– Den amerikanske marinen er en troverdig alliert som viser tydelig vilje og evne til å operere sammen med Norge og andre allierte her i nord. Den amerikanske hangarskipsgruppen, den britiske og norske marinen som nå opererer sammen er svært godt egnet til å forsvare våre områder mot angrep, også i nord. Avgjørende for dette er samhold og gjensidig forpliktelser i alliansen, samt enheter som kan samhandle. Det har vi tydelig vist gjennom den siste ukens øvelser, sier skipssjef på "KNM Otto Sverdrup" kommandørkaptein Lars Ole Høknes i meldingen fra Sjøforsvaret..

Fredag varslet Luftfartstilsynet at de innførte en flyforbudssone i området Lofotodden, Værøy og Røst. Restriksjonen startet klokken 8.00 fredag morgen, og vil vare fram til midnatt 7. juni.

Øvelsen skal avsluttes 9.juni