Gå til sidens hovedinnhold

Her på hjemmekontoret er kantina alltid åpen

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter noen ukers julemodus med utflytende dager, godsaker på bordet, i hylla, kjøleskapet, overskapet, underskapet og i skuffer og lommer, skulle vi starte friskt på nytt år. Nyttårsforsettene var mentalt notert i mitt personlige måldokument, knekkebrød og mager skinkeost var kjøpt inn til lunsj, da beskjeden kom søndag kveld: Vi må tilbake til hjemmekontor.

Med lavt blodsukker og sovesveis ble det mandag morgen intens baling med skjermer som ikke snakker med pc, og ledninger som er akkurat 2,5 cm for kort til å nå i kontakten. Skjøteledninger som har bidratt til lys i mørketida i stua måtte hentes fram før det sa pling, ding og kolleger dukket opp i hvert sitt vindu på skjermen.

Med lavt blodsukker og sovesveis ble det mandag morgen intens baling med skjermer som ikke snakker med pc.

Ingvil Valberg

Her på hjemmekontoret er kantina alltid åpen. Her er det faktisk selvbetjening. Under første hjemmekontorperiode, rigga jeg meg til der – i husets hjerte – med kaffekanna innen rekkevidde. Men etter en kjapp sjekk med midjemålet, ble det søndag beslutta at kontoret måtte flyttes opp en etasje. Ulempen her oppe er at det nå kun er 2,5 meter fra tastaturet til en seng. En myk seng. En myk seng som kan snakke rett etter varmlunsjen og foreslår at jeg skal slenge meg nedpå.

Jeg avslår selvsagt, men husets firbeinte lar seg ikke be to ganger. Hun ligger der i full strekk og grynter fornøyd og sender ut premature middagslursignaler.

Ulempen her oppe er at det nå kun er 2,5 meter fra tastaturet til en seng.

Ingvil Valberg

Jeg sier til meg selv at det ikke er mer søvn jeg trenger, tvert imot – det er mer aktivitet.

Nettannonser forteller om kontorrotter som daglig går milevis på møller montert under skrivebordet og det er ikke måte på hvor spreke, blide og framoverlente de er. Jeg må i stedet begi meg ut på vandring i kontorlandskapet for å få rørt meg litt.

I en fersk undersøkelse fra Respons analyse oppgir 83 prosent av de spurte at de savner det sosiale på jobben når de er på hjemmekontor. Jeg møter ingen kjente på vei til kantina, bortsett fra en og annen hybelkanin som hyler forbi og roper at «det er ikke vits i å fange meg nå, for du får ikke lov til å ha besøk uansett!”.

I den mørklagte stua må jeg holde lav hastighet for å ikke smelle tærne inn i møblementet. Jeg mistenker at det er en kaninkoloni under oppblomstring der. Svaret får vi forhåpentligvis om noen uker hvis restriksjonene oppheves. I mellomtida faller blikket mitt på andre ting underveis i pausene, som for eksempel en enslig sokk som ligger slengt i et hjørne i gangen. Jeg tøffer videre på jakt etter den andre, finner den omsider, og oppdager deretter en skokk kopper som har samlet seg på hylla. De bringes tilbake til kantina med en viss mine, det er typisk at noen på kontoret ikke rydder opp etter seg, grynter jeg.

Jeg mistenker at det er en kaninkoloni under oppblomstring.

Ingvil Valberg

Hjemmekontor er en ypperlig mulighet for å teste ut julegavene. En termokopp i porselen – perfekt når man føler man jobber på distriktskontor en hel etasje unna kantina. Ny nattkjole – fungerer døgnet rundt, så lenge man ikke figurerer i helfigur under digitalmøtene. En pose brente mandler – ups hvor ble de av?

Det er en fordel å kunne multitaske når oppgavene i jobb og hus er mange. På kontoret (i gamle dager) sjekker man kanskje e-post eller VG underveis i en samtale. Man ruller ned Facebook mens man venter på at noen skal ta telefonen. På hjemmekontoret kan man sortere sokker, vanne en blomst, ommøblere skuffen samtidig som man diskuterer veien videre i en sak.

Så gjelder det bare å klare å huske på hva man egentlig holdt på med på skjermen før telefonen ringte, og man bega seg ut multitaskende beinstrekk.

Ny nattkjole – fungerer døgnet rundt, så lenge man ikke figurerer i helfigur under digitalmøtene.

Ingvil Valberg

Like fullt; sjefforsker Nils Brede Moe i Sintef sier til E24 at undersøkelser viser at produktiviteten er like god eller bedre hos ansatte som hjemmekontor.

– Under pandemien har det stort sett vært høyere og bedre produktivitet. Det går ut på at folk opplever færre forstyrrelser og bedre konsentrasjon når de sitter hjemme. Når man jobbet med å løse et komplekst problem og blir avbrutt, kan det ta opp til 15 minutter før man klarer å fortsette, sier han.

Så blir spørsmålet, er det husmora eller den ansatte som får gjort mest? Og er arbeidsdagen de timene som går eller summen av de oppgavene du løser? Det forskes det på i dette øyeblikk.

Er hjemmekontor effektivt? Jeg fikk nå i alle fall skrevet denne lørdagskommentaren!

Les også

Slik ble jeg en fotballidiot

Les også

Lekser forstyrrer de viktigste timene for familien

Les også

Grønn glede – rød ergrelse 

Kommentarer til denne saken