Etter en lengre debatt i mandagens kommunestyret ble et fellesforslag fra Venstre, Rødt og SV vedtatt med 19 mot 10 stemmer. Et forslag fra ordfører Eivind Holst (H) om å si ja falt.

Les også: I dag skal kommunestyret ta stilling i oljespørsmålet. Demonstrantene var på plass før møtet

- Olje gir utvikling

-  Det beste alternativet er å si ja til en konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Det vil skape utvikling, sa Holst i debatten og hevdet også at man ikke blant annet hadde hatt dagens diskusjoner om hurtigbåruter og flyplass med oljenæringa i regionen.

- Det hadde kommet mye lettere, pekte ordføreren på og sa også at oljenæringa er viktig i Norge.

- Det er et uomtvistelig faktum at denne nasjonen satser på olje og gass.

Forslaget fra Holst la opp til at kommunen i forkant av et eventuelt endelig vedtak skulle få anledning til å uttale seg og få alle forhold på bordet.

- Vi sier ikke ja til olje og gass med dette selv om mange mener det. Det er sannsynlig, men ikke et endelig ja eller nei. Mesteparten av kunnskapen er der, det er bare å sette den sammen, sa han videre.

- Vi er glade i olje og klare til å begynne. Vi er glade i olje fordi det skaper en kontantstrøm vi kan bruke til å bygge Norge, mente Espen Thorvaldsen i Vågan Frp.

Men mange gikk også på talerstolen med argumenter mot.

- Konsekvensutredning er en åpningsprosess. En konsekvensutredning for Lofoten vil hete "åpning av Lofoten, vesterålen og senja for letevirksomhet". Vi har kunnskap i bøtter og spann. Det er vanvittige mengder med rapporter som er skrevet siden 2000 og det er brukt over en milliard kroner på kunnskapsinnhentning, sa Gaute Wahl.

Han la fram fellesforslaget fra Venstre, Rødt og SV som ble vedtatt:

Ut fra dagens kunnskap om petroleumsvirksomhetens konsekvenser for miljø og etablerte næringer i vår region ønsker Vågan kommune ikke å åpne opp for olje- og gassvirksomhet i havområdene våre. Vi ber derfor om at det ikke igangsettes en konsekvensutredning med mål om å tildele nye arealer til olje- og gassvirksomhet på Nordland VI, VII og Troms II.

Les også: – Blir spennende helt frem til møtet

Les også: - Skal vi fortsatt ha en nordnorsk stolthet er vi avhengig av bærekraft i nord

Lofoten sier nei

Med vedtaket mandag i Vågan er det en bred politisk front i Lofoten mot en slik utredning. Nylig var det kun Eivind Holst som med daværende vedtak i ryggen kunne skrive under på et krav om konsekvensutredning.

Dette var  foranledningen for at saken ble tatt opp på nytt i mandag i Vågan.

- Jeg er hoppende glad, sier Wahl til Lofotposten etterpå og konstaterer at det klare flertallet var overraskende stort.

- Dette overgikk alle forventinger, sier Torgeir Selboe (SV) som fulgte saken fra galleriet og som tok initiativ til å få saken tatt opp på nytt.

Vågan kommune behandlet sist saken i 2010. Da var man positive. Nå går man mot.

Både Høyre og Ap var delt i saken. I forkant hadde AP fristilt sine representanter.

- Jeg har tvilt meg fram til ja til konsekvensutredning. Jeg vil vite hva som er i dette her, sa Harald Hansen (H).

- Turismen er økende og fiskeriene gjør det godt. Jeg ser ikke at det er behov for å starte noen konsekvensutredning og åpne for oljevirksomhet, mente partifelle Roar Syltebø, en av tre i Høyre som gikk mot konsekvensutredning.

Voteringen viser at to fra Ap, seks fra Høyre og to fra Frp stemte for ja-forslaget til Eivind Holst. På neisiden stemte tre fra Høyre, seks fra Ap, tre fra Venstre, tre fra Senterpartiet, tre fra Rødt og en fra SV.

Les også: – Lofoten ingen ny oljeprovins

Les også: LO-kamp om olje i Lofoten

- Som en Liverpool-kamp

Arbeiderpartiets Henrik Bjørnevik stemte ja.

- Det er en stigende uro hos egne partivenner, i LO og også jeg har en usikkerhet i magen. Men til tross for det lander jeg på at en beslutning som er så viktig må gjøres med utgangspunkt i ny og oppdatert, helhetlig konsekvensutredning, sa han.

Partifelle Holger Pedersen (Ap) representerte nei-benken i partiet. En benk han mente hadde vokst.

- Jeg har god tro på dette.  Veldig god tro! Dette er nesten som å se en Liverpool-kamp der man ligger under, men så vet man at man scorer så mange mål på overtid at det ordner seg. You Never Walk Alone, proklamerte Pedersen før voteringen.

- Jeg har sagt i mange år at at noen områder må fritas for denne type virksomhet, sa han.

Pedersen pådro seg også klubba til ordfører Eivind Holst da han trakk fram paraleller til bibelske personer om Harald Hansens synspunkt.

- Jeg er voldsomt skuffet over at en tidligere landsstyrerepresentant i Norges fiskarlag går inn for konsekvensutredning. Jeg er ikke spesielt religiøs, men dette minner om en person i bibelhistorien som ikke var redelig, sa han før klubba falt.

Les også: Vågan-ordfører alene om å gi oljestøtte