Hilde Holand i vaksineteamet til Vestvågøy kommune opplyser at kommunen har registret 22 nye smittetilfeller mandag, 3 tirsdag, før tallet lå på 17 onsdag.

- Vi ser jo at det øker. Det var rolig rett før jul, før det begynte å ta seg opp på slutten av romjula. Trenden er en økning i smitten. Stigningen som startet i romjula har fortsatt å ta seg opp. Det er mye som tyder på at flere er smittet av omikronvarianten. Den sprer seg raskere enn hva vi har vært vant til fra tidligere. Det er en ganske markant forskjell der, sier Holand.

- Er på nasjonalt nivå

Selv om Holand ikke kan si det eksakte antallet på antall personer som er smittet av omikronvarianten, ser de tegn på at flesteparten har fått denne varianten.

- Vi regner hovedsakelig med at vi har omikron. Vi gjorde stikkprøver etter at vi fikk det første tilfellet bekreftet, og da var det omikron på samtlige av de testene. Vi gjør nå jevnlige stikkprøver. Vi er nok på det nasjonale nivået, hvor vi regner med at 80 prosent av smittetilfellene er omikron. Det ser vi også på måten det utarter seg på. Det sprer seg lettere, og det er flere som ikke vet hvor de har blitt smittet. Det går kortere tid fra du har vært i kontakt med noen som er smittet, før det selv slår ut hos deg, sier Holand.

Samtidig fører ikke varianten med seg de verste følgene.

- Det er milde symptomer, og ikke så stor sykdomsbyrde. Det er enda mildere symptomer i denne smittebølgen, enn hva vi hadde i den forrige bølgen. Det er dog en mer smittsom variant, sier Holand.

40-50 smittede

Kommuneoverlege i Vågan kommune, Jan Håkon Juul, sier at de to siste ukene har vært jevne smittetallmessig.

- Vi havnet et sted mellom 40 og 50 smittede forrige uke, og tror tallet blir det samme denne uken. Det er en liten stigning fra romjula. Samtidig er det ikke sikkert at alle brukte tid på å teste seg hos oss, så det kan ha vært høyere tall da. Det tror jeg er sannsynlig. Vi ser jo at smittetallene er enormt høye sørover i landet. I Nord-Norge har vi vært relativt spart. Det har nok sammenheng med at vi ikke bor så tett her, sier Juul.

Dermed håper han det kan være mulig å fjerne nasjonale tiltak i nord.

- Jeg ønsker at dette skal styres av regionale regler. De nasjonale reglene er for strenge. Barns fritidsaktiviteter, skole og barnehage rammes alt for hardt sånn som det er nå. Får vi muligheten til å innføre grønt nivå i skolen, så vil vi ha det. Jeg tenker også at sånn som det er nå, så er det ingen grunn til å ha innskrenkinger når det gjelder fritidsaktiviteter for voksne heller, sier Juul.

Når det gjelder skjenkestopp og den biten, har ikke kommunen så mye valg. Her må nasjonale regler følges.

- Vi kan ikke være mildere enn nasjonale vedtak når det gjelder skjenkestopp, selv om vi ikke har sett at vi har vært spesielt plaget med skjenking, sier Juul.

- Ikke så høyt trykk på T-banen

Dersom regjeringen vil lette på påbudet om hjemmekontor, vil kommunen vurdere å gå bort fra hjemmekontor.

- Per nå er det forskriftsfestet at det er pålagt med hjemmekontor. Blir det åpning for det, at det for eksempel blir anbefalt med hjemmekontor, så vil vi gå bort fra den anbefalingen. Hovedgrunnlaget for å ha hjemmekontor er at man skal dempe antall personer som benytter seg av offentlig transport. Der har ikke vi store problemer. Det er ikke så høyt trykk på T-banen i Lofoten.

- Munnbind tror jeg er lurt uansett hva slags regler vi nå får. Å ha munnbind i det offentlige rom er fornuftig. Jeg ønsker samtidig ikke noe påbud om munnbind. Der får folk gjøre sine egne vurderinger, sier Juul.

Han er nå også godt fornøyd med hvordan vaksineringen i kommunen går.

- Vaksineringen går veldig bra. Det er fullt trykk på vaksinestasjonen de dagene vi har åpent der, sier Juul.

Rundt klokken 1520 opplyser Holand at Vestvågøy har fått 12 nye smittetilfeller torsdag.