Inderøyningen: De begynte som alle andre, inderøyrussen, med å gruppere seg allerede i første klasse på videregående. Men nå har de modnet, og sommeren 2022 ble vendepunktet.
– Det ble mer styr og intriger enn sammenspleising, og sånn kan vi ikke holde på, sier Maja Lindsetmo, inkluderingsansvarlig for inderøyrussen.
Et fellesskap
Årets russekull i ved Inderøy videregående skole består av cirka 70 elever, hele 22 av dem er med i russestyret, og alle skal være sammen om feiringa til våren.
– Det fungerer ikke med flere grupper på en så liten skole som vår. Alle har felles venner, og vennskap går på tvers av ulike grupper, så da er det mye bedre med ett fellesskap, sier Viktoria Skogseth, nestleder i russestyret.
Det er et proaktivt russestyre med høyst oppegående ungdommer som regjerer Inderøy videregående skole i dette skoleåret. De har en tydelig agenda, og sist uke presenterte de sine ønsker og visjoner for politirådet og kommunen.
– Jeg får gåsehud av disse ungdommene, det er så modent og flott gjort. Det initiativet de har tatt gjør meg veldig glad, og det er lett å snakke opp russen, sier ordfører Ida Stuberg.
Forbedrer russens rykte
Det er nettopp dette årets russekull er på jakt etter å oppnå; anerkjennelse og respekt hos medelever, politiet, foreldre, lærerer og Inderøy kommune.
– Russen har ikke hatt noe godt rykte, derfor har vi gått i dialog med politiet og kommunen, for å si hva vi ønsker, og hva vi ønsker av dem, forklarer Odin Liaklev.
Her er noen av punktene russen ber politi og kommune om hjelp til.
- god og ærlig dialog
- økonomisk støtte
- positiv omtale
- egen camp med gjerder og godt vakthold
PRESENTASJON:
Odin Liaklev sto for presentasjonen av inkluderingsstrategien til årets inderøyruss.
INKLUDERING:
Maja Lindsetmo er inkluderingsansvarlig i årets russestyre. Hun er glad for at de gamle russegruppene er lagt bort.
– Det er lett å la seg påvirke. Når du starter på videregående er dette med russegrupper veldig viktig, men nå har vi vokst det av oss
Maja Lindsetmo
Søppelstasjon på campen
– Det er viktig for oss å ha en egen camp på Sundsand hvor alle skal føle seg velkomne og inkludert, men det er også viktig at alle føler seg trygg. Derfor ønsker vi å kunne gjerde inn området så vi unngår at russ fra andre skoler, og andre uvedkommende tar seg inn på området, forteller russepresident Ragnhild Kvistad.
Hun er også opptatt av at det må tilrettelegges for at det skal se ordentlig ut etter russen.
– Det er behov for en skikkelig søppelstasjon på Sundsand, så vi kan sortere og holde det fint rundt oss, presiserer Kvistad.
Tydelige lærere
Russen roser lærerne og ledelsen ved skolen for at de har tatt aktive grep for å skape et forent russekull.
– Vi har blitt stilt til veggs og stilt tilrette for valgene våre når vi tidligere startet opp individuelle russegrupper. Både Petter (rektor, red.anm. ) og lærerne har snakket åpent med oss og fått oss til å reflektere over hvordan vi vil ha det. Og vi vet jo alle innerst inne at det ikke er bra med utenforskapet russegrupper skaper, sier Liaklev.
– Men det er lett å la seg påvirke. Når du starter på videregående er dette med russegrupper veldig viktig, men nå har vi vokst det av oss, supplerer Lindsetmo.
Felles genser
Russegruppen har gjennomført spørreundersøkelser for å komme fram til et felles slagord og en felles logo for årets russegenser.
– Vi vil at alle i kullet skal føle seg inkludert i avgjørlesene, og når vi bestiller den samme genseren til alle elevene, får vi det til en pris som er overkommelig for de fleste. Vi har også bedt kommunen om økonomisk bistand, sier russepresidenten.
Kommunedirektør Stein Erik Breivikås kan ikke love penger over bordet, men lover å ta med seg spørsmålet tilbake til administrasjon og politikere.
– Det er et fantastisk initiativ russen tar, og jeg må jo si vi er positive. Så får vi komme tilbake til hva vi får til når det gjelder økonomien, sier han.
Stolt over ungdommen
Ungdomskontakt Torstein Valvatne Ådnanes blir nesten litt grumsete i røsten når han får spørsmål om russens inkluderingsstrategi.
– Jeg er så stolt av russen og ungdommen i Inderøy som har tatt et slikt fellesskapsansvar!
– Det er et veldig godt svar på den negative utviklingen russetiden har tatt, og det krever mot å gå bort fra allerede dannede grupper, sier han og kommer med en klar oppfordring. – Nå er det opp til oss voksne å lytte til ungdommen, og hjelpe dem slik at det blir ei bra russetid.