Hittil i år er 214 oljetanker fjernet i Vestvågøy, men det er mange igjen

OLJETANK. Hittil i år er det fjernet 214 oljetanker i Vestvågøy

OLJETANK. Hittil i år er det fjernet 214 oljetanker i Vestvågøy Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fra 1. januar 2020 er det ikke tillatt å fyre med fossilt brensel, og den nedgravde oljetanken må graves opp og fjernes. Hittil i år er det det fjernet 214 oljetanker i Vestvågøy.

DEL

Stortinget har vedtatt et forbud mot bruk av fossil fyringsolje fra 1. januar 2020. Til å erstatte oljen finnes ulike alternative løsninger som varmepumpe, bioenergi og solenergi. For enkelte med nyere fyringsanlegg og oljetank kan bruk av biofyringsolje være et alternativ.

610 oljetanker

I 2018 gjennomførte Vestvågøy kommune et samarbeid med Moskenes, Flakstad og Vågan kommune. Det ble utarbeidet felles brosjyrer, arrangert informasjonsmøter og lagt ut informasjon på kommunenes hjemmeside. Kommunene har også vedtatt felles lokal forskrift og utarbeidet interne retningslinjer

I forbindelse med oljefyringsforbudet er det på Vestvågøy mange oljetanker som tas ut av bruk.

-Kommunen har i sitt registrer oppført 610 nedgravde oljetanker. En stor del av tankene stammer fra 1960-80-tallet. Mange boliger med oljetank har senere gått over til annen varmekilde, men tanken har blitt liggende i grunnen, med varierende tilstand. Mange oljetanker ligger i tilknytning til steinfyllinger i sjø, noe som øker faren for større miljøskader, heter det i nyhetsbrevet fra Vestvågøy kommune.

214 tanker er fjernet

Oljetanker som er tatt ut av bruk har fortsatt restolje, og utgjør derfor en forurensningsrisiko. I Vestvågøy er det registrert flere hendelser med forurensning fra nedgravde oljetanker. Forurensningsforskriften og Lokal forskrift om tiltak for å motvirke fare for forurensning fra nedgravde oljetanker i Vestvågøy kommune fastslår derfor at tanker som ikke brukes mer skal tømmes, rengjøres, og som hovedregel fjernes av et godkjent firma.

-Våre registre over nedgravde oljetanker oppdateres kontinuerlig etter hvert som kommunen mottar rapporter om at oljetanker er fjernet. I 2018 ble rundt 60 oljetanker fjernet. I år er antallet i midten av desember kommet opp i 214 tanker fjernet totalt. Vi opplever med andre ord at innbyggerne på Vestvågøy er kommet godt i gang med å få fjernet tankene sine, men forventer at vi i 2020 skal få fjernet mange flere siden forbudet trer i kraft den 1. januar, redegjør rådgiver for landbruk og miljø, Marit Annie Larsen i Vestvågøy kommune. i nyhetsbrevet

Les mer om fjerning av nedgravde oljetanker her.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken