Henningsværveien er svingete og smal nok i seg selv, om ikke demonstranter skal gjøre situasjonen verre på den tiden av året presset på veien er aller størst.

Nettopp det at konsekvensene blir store, får aksjonister for ulike saker til å demonstrere. Slik får de oppmerksomhet rundt sin sak, sitt standpunkt. Helgas demonstrasjon på Henningsvær kunne potensielt gitt langt større oppmerksomhet enn ønsket, og da av negativ karakter.

I realiteten tok demonstrantene i Stopp oljeletinga innbyggere og de mange turistene i Henningsvær som gisler idet de sperret veien inn og ut av fiskeværet. Brannsjef brannsjef Lars Ottemo Gärtner i Vågan tar et meget velplassert, stillfarent og reflektert oppgjør med aksjonistene gjennom Lofotposten:

– Ytringsfriheten og muligheten for aksjonering er en forutsetning for et velfungerende demokrati, og den skal vi ta vare på. Like fullt er det et skille mellom en ulovlig og lovlig aksjon. Selv om målet er aldri så viktig, bør en før en aksjonerer også reflektere hvilke konsekvenser en aksjon kan ha, sier brannsjefen og legger til:

– Veien blir også blokkert for nødetatene, ikke bare for turister og fastboende. Det å blokkere den eneste veien til et meget populært fiskevær, midt i sommersesongen, der det er vesentlig mer mennesker på besøk enn det er normalt, svekker en allerede presset beredskap.

Uttalelsene fra aksjonistene om hvorfor det var "riktig" å ty til denne aksjonsformen, framstår som grunne og flaue målt opp mot alvorligheten i brannsjefens budskap:

– Mange blir irritert, og ønsker å fjerne oss fra veiblokader. Folk blir forbannet når de blir forstyrret på denne måten her. Det er det vi ønsker for da kan vi få et større fokus og en dialog rundt klimakrisen og bruken av fossile brennstoff, uttalte mediekontakt Ståle Prestøy i Stopp oljeletinga til Lofotposten dagen etter demonstrasjonen, som skapte lange køer og store trafikale problemer.

Stopp oljeletinga varsler flere aksjoner i det de omtaler som en pågående kampanje. Vi håper aksjonistene har fått seg en vekker etter demonstrasjonen på Henningsværveien. Om saken er aldri så viktig og riktig, må konsekvensene for folks liv og helse tas inn i vurderingene før man velger å sperre folk inne.

Bare tilfeldigheter gjør at aksjonistene slipper å svare for at redningspersonell ikke kom seg fram i tide ved drukning, hjerteinfarkt eller andre hendelser hvor rask inngripen fra kvalifisert personell kan være forskjellen på liv og død.

Aksjonsformen som ble valgt i helga er så drøy at budskapet det ble aksjonert for, fortjener å ties i hjel.

I dette tilfellet bør Stopp oljeletinga huskes for en hodeløs aksjon, og ikke for sitt budskap.

Når aksjonsformen får større oppmerksomhet enn budskapet det demonstreres for, har aksjonistene bommet.

Og det har Stopp oljeletinga gjort til gangs i dette tilfellet.

Det hadde ikke gjort noe med en beklagelse til dem som indirekte ble satt i en meget uheldig, og potensielt livsfarlig situasjon.