Gå til sidens hovedinnhold

Hørte du et stort smell torsdag? Dette er grunnen

Artikkelen er over 1 år gammel

Flere meldte om et stort smell på Vestvågøy torsdag ettermiddag. Årsaken er F-16 jagerfly-trening i området.

Torsdag ettermiddag hørte flere på Vestvågøy et stort smell.

Det viser seg at F-16 jagerfly fra Bodø flystasjon brøt lydmuren over Vestvågøy torsdag. Piloter holder på med trening for øyeblikket.

– Det har vært jagerfly-aktivitet fra Bodø. Flyene har i det siste vært i området rundt kysten utenfor både Nordland og Troms. Så det er mest sannsynlig oss ja. Aktiviteten som foregår er trening og øving for piloter. Så det er nok F-16 jagerflyene fra Bodø som har forårsaket smellet, sier talsmann ved Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH), Ivar Moen.

Når man sier at et fly «bryter lydmuren», betyr det at flyet akselererer fra en hastighet under lydens hastighet til en hastighet over lydens hastighet.

– Flyene er på godt og vel 30.000 fot. Så er det meteorologiske forhold som avgjør hvor langt lyden bærer, som kan være veldig varierende. Noen ganger bære lyden helt ned, slik som nå, og det er det værforhold som avgjør, sier Moen.

Videre sier Moen at alle sikkerhetsregler er overholdt.

– Det er normal trening og øving, så regelverket er fulgt. Det er laget et scenario som er i henhold til våre sikkerhetsregler. Flyene er som sagt på over 30.000 fot, og alle sikkerhetsregler er fulgt, sier Moen.

Kommentarer til denne saken