Regjeringen presenterte torsdag kveld lettelser i smitteverntiltakene. Blant annet gjelder det den nasjonale skjenkestoppen.

Det blir nå igjen mulig å servere alkohol, men kun frem til klokka 23.

- Vi er veldig glade for dette. Dette har vi ventet på siden nyåret. Vi åpner baren og puben i morgen, fredag, sier Johansen torsdag kveld.

Flere utsatte konferanser

Johansen er hotellsjef for de to hotellene kjeden har i Svolvær. Thon Hotel Lofoten og Thon Hotel Svolvær hadde begge stengt i jula og romjula. Begge stengte dørene før jul.

- Vi åpnet nå rett over nyåret som planlagt. Vi permitterte ingen ansatte, og hadde folk i jobb. Vi planla med juleferie i år, og vi håper det er siste gang vi trenger å gjøre det.

De siste to ukene har det vært greit med besøk innom restaurantene i de to hotellene, men selvsagt ikke i nærheten av normalt.

Johansen sier de uansett valgte å holde åpen spisestedene, selv om det ikke kunne skjenkes alkohol.

- Det er ikke noe å bli feit på. Vi har samtidig et ansvar for hotellgjestene våre, og med tanke på at det var flere andre stengte restauranter, så har det vært litt trafikk. Men vi forventet ikke veldig mye heller.

Styrhuset pub er en del av Thon. Det samme er baren i foajeen på hotellet, og baren på Thon Svolvær.

Det tar likevel tid før ting blir litt mer normalt, selv om det nå gjøres flere lettelser på smitteverntiltakene.

Regjeringen innførte før jul strenge tiltak i fire uker. Det har vært merkbart.

- Selv om det hadde vært total gjenåpning i morgen, så kan ikke konferanser og andre grupper sitte på gjerdet og vente. De har flyttet sine ting fra første kvartal til det neste - eller til høsten. Dessverre får vi lengre ringvirkninger, enn bare akkurat når tiltakene har vært.

Smitteverntiltakene som nå er innført fra natt til fredag gjelder i fire uker, men skal vurderes på nytt i starten av februar.

Innendørs kan man være 200 med faste tilviste plasser. Uten faste tilviste plasser innendørs kan man nå være 30 personer.

- Vi forventer at flere vil flytte sine arrangementer, sier han og håper samtidig det kan bli noe flere mindre, regionale konferanser.

Vil ha koronasertifikat

Regjeringen varsler også at de vil vurdere å innføre koronasertifikat for arrangementer og serveringssteder.

- Vi håper det kan tas i bruk, det vil lette vår hverdag.

Ken Rudi Johansen sier hotellkjeden valgte å holde på staben rundt om i landet, og ikke permittere - for å beholde staben og ikke bli sittende med mangel på kvalifisert personell.

Hotellet rakk å arrangere flere julebordshow før regjeringen innførte de strengeste tiltakene i midten av desember. Da kritiserte hotelldirektør Erik Taraldsen regjeringen for å skape usikkerhet.

Foreløpig er det ikke lov å skjenke alkohol etter klokka 23 - og det skal også serveres ved bordene. Det er også krav om smittevernfaglig forsvarlig drift og mulighet for å holde 1 meters avstand.

Det er også krav om å munnbind der det ikke er mulig å holde meteren, unntatt mens man sitter ved bordet.

Ken Rudi Johansen sier de uansett nå ser frem til å åpne, med litt mer normale tilstander.

- Vi har mange ansatte som gleder seg over det.