Karl (17) får hospitere ved Uppsala universitet

Elev Karl Lind (17) fra Svolvær har hentet bok om nanoteknologi på biblioteket i Svolvær for å lese seg opp før turen til Uppsala universitet.

Elev Karl Lind (17) fra Svolvær har hentet bok om nanoteknologi på biblioteket i Svolvær for å lese seg opp før turen til Uppsala universitet. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I slutten av januar i år drar Karl Lind (17) fra Svolvær for å hospitere ei uke ved Uppsala universitet i Sverige.

DEL

17-åringen er elev ved Aust-Lofoten videregående skole i Svolvær, der han er ferdig til sommeren med tre års videregående utdanning.

Karl er en elev som er glad i alle fag, men realfagene er noe han trives aller best med.

- Jeg liker både språk, geografi, historie og samfunnsfag, men realfagene er førstevalget mitt, sier han til Lofotposten.

Karl har allerede gjort seg ferdig med mattepensumet på videregående, og er i full gang med mattepensumet på universitetsnivå tross at han ennå ikke har avviklet eksamen til våren på Aust-Lofoten videregående skole.

Nanoteknologi

For halvannet år siden startet han med fysikk og kjemi på videregående, og allerede den gangen snakket han med moren sin om nanoteknologi som et mulig fagfelt å interessere seg for etter videregående skole.

I høst tok Karl derfor dette opp med rådgiver Gry Falch Olsen ved skolen sin i Svolvær, og hun fulgte opp ideen ved å kontakte professor Maria Strømme ved Uppsala Universitet i Sverige.

Maria Strømme

Maria er Svolværjente og har selv vært elev ved Svolvær skole og Aust-Lofoten videregående skole som Karl, før videre studier.

I dag er Maria Strømme en av verdens mest kjente forskere innen nanoteknologi, og underviser i tillegg ved Uppsala Universitet i kraft av sitt professorat, samtidig som hun har eget firma som utvikler produkter innenfor nano-området. Hun samarbeider blant annet med kinesiske firmaer. Hun er også en mye brukt foreleser verden over i nettopp temaet nanoteknologi.

Siden hennes far fortsatt bor i Svolvær, og hun har hytte i hjemkommunen, så er hun en god del i hjembyen sin.

Professor Maria Strømme sier hun gleder seg til Karl Lind (17) kommer til Uppsala universitet.

Professor Maria Strømme sier hun gleder seg til Karl Lind (17) kommer til Uppsala universitet. Foto:

Takknemlig

- Jeg er kjempeglad for at rådgiver Gry Falch Olsen tok kontakt med professor Maria Strømme, og at jeg nå er innvilget ei ukes hospitering ved Uppsala universitet, der jeg får møte Maria Strømme og gjøre meg bedre kjent med nanoteknologi, sier Karl Lind (17) til Lofotposten.

Karl sier at det ikke er utenkelig at dette kan bli en studievei etter videregående, og derfor er besøket i Uppsala noe han vil benytte seg av i uke 5 i år, fra 28. januar til 4. februar.

- Dette er en mulighet jeg ikke vil la gå fra meg, og jeg reiser alene dit for å lære mest mulig på den korte tiden, sier han.

Han er heller ikke fremmed for at det kan komme til å bli studier i utlandet etter videregående. Både Uppsala og NTNU i Trondheim er gode alternativer, sier han.

Hvileår?

- Men først har jeg faktisk tenkt å ta meg ett år på folkehøgskole, sier han temmelig overraskende til å være et slikt skoletalent innen realfag som han faktisk er.

- Hvorfor ett år på folkehøgskole?

- Jo, jeg er født 20. januar, og begynte egentlig som 5-åring i første klasse. Å ta ett år fri fra vanlig skole og gjøre andre ting jeg har lyst til, er ingen hemsko for meg, tvertimot. Da blir det mest sannsynlig en folkehøgskole sydpå der man også har idrettstilbud.

- Jeg har lyst til å dyrke også andre interesser enn bare pensum og skole, så jeg kaller ikke dette et hvileår, men å ta seg tid til å leve et liv med å dyrke også interesser jeg ellers har.

Familien

Karl (17) er mellomste barn i familien, mens storesøster Sylvia (21) og lillebror Oscar (9) er viktige deler av hans tilværelse i Svolvær sammen med mamma Lena Hamnes og pappa Maichel Lind.

- Jeg vet at oppholdet i Uppsala vil gi meg god innsikt i nanoteknologi. Vi er såvidt innom dette i fysikk og kjemi på videregående, men ikke godt nok. Så jeg leser meg nå opp på dette og ser fram til å reise til Uppsala for å lære mye mer, sier Karl Lind.

Men først skal han feire bursdagen sin den 20. januar, da han fyller atten år, og er myndig.

Maria Strømme

- Dette gleder jeg meg til, og når jeg får opplyst av Lofotpostens journalist hvem som er Karls mor, så er det litt av et sammentreff, for mamma Lena Hamnes gikk sammen med meg på videregående skole i Svolvær i sin tid, sier professor Maria Strømme til Lofotposten.

Artikkeltags