Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
"Da jeg malte dette bildet av turister på Hurtigruten til min kunstkalender, var det ment som en humoristisk og overdrevet skildring av mennesker opptatt av mobilene sine", skriver kunstneren Scott Thoe i et humoristisk leserinnlegg i Lofotposten for et par dager siden.
"Jeg hadde aldri forestilt meg at draget til en elektronisk skjerm kunne være sterkere enn Lofotfjell utenfor ens vindu. Helt til jeg så det med egne øyne mellom Tromsø og Stamsund, fortsetter han - og ramser opp alt som glir forbi utenfor panoramavinduene mens passasjerene sitter med blikket fastet på sine skjermer.
Vel hjemme i Stamsund, etter hurtigruteturen, forteller Thoe kona om sin observasjon og opplevelse. De stor reaksjonene uteblir, hvorpå Lofot-kunstneren humoristisk bemerker:
"Hun satt lydløst, fullstendig nedgravd i sin Ipad.
Jeg tenkte, kanskje det er jeg som er et fenomen."
Det er nok mange som kjenner seg igjen i fenomenet som Thoe tar på kornet, både med pensel og ord.
Vi bruker mobiltelefonen til stadig flere ting. Den er et fantastisk verktøy, som vi har med oss mer eller mindre over alt.
Det gjør mobilen til en potensiell tidstyv. Enda verre: Den stjeler vår oppmerksomhet.
Det gjør at vi ikke er tilstede på samme plass som kroppen, der inntrykk og situasjoner oppstår, og skal oppleves. Eksempelvis på hurtigruta. Det er et stort paradoks at mennesker betaler i dyre dommer for å reise med hurtigruta, hvor de visuelle inntrykkene er en betydelig del av det du faktisk betaler for.
Hvor mye går vi egentlig glipp av som følge av situasjoner som den Scott Thoe skildrer så treffende? Hva gjør mobilen egentlig med oss? Hvordan påvirker det den som sitter med mobilen, og menneskene rundt? Hva gjør det relasjoner, hvordan vi oppfatter og er mot hverandre?
Innlegget til Thoe var først og fremst morsomt. Jo mer vi ser på bildet han har malt, får det er slør av alvor. Ikke minst med den eneste som ikke sitter med mobilen; barnet til høyre. Han eller hun som ikke har mobil, får med seg inntrykkene fra naturene, men som mest sannsynlig er oversett av noen av de voksne som er rundt...
Vi har ikke svar på alle spørsmålene knyttet til vår utstrakte mobilbruk, men maner oss selv og dere til å bli mer bevisst, og legg gjerne mobilen helt vekk for å være hundre prosent tilstede her og nå, der og da, der livet faktisk lever.
Du leser kanskje denne lederen på mobil?
Da kan du ta deg en pause nå. Snakk med dem som er rundt deg.