Avlyser treninger og sammenkomster i frykt for hundesykdom

Rundt 20 hunder har ifølge veterinærselskapet AniCura dødd i løpet av få uker på Østlandet av noe man frykter kan være smittsomt.

DEL

Hva sykdomstilfellene kommer av, om den har bakteriell årsak eller skyldes et virus, er ennå ikke klarlagt. Tre hunder var torsdag til obduksjon hos Veterinærinstituttet. Sykdommen rapporteres å utvikle seg svært raskt. Noen av hundene har mistet livet i løpet av et døgn etter at de første symptomene oppsto.

- Veterinærinstituttet jobber aktivt med å søke å spore årsaken til sykdomstilfellene sammen med Mattilsynet og med faglig bistand fra NMBU Veterinærhøgskolen, informerer instituttet på en nettside opprettet kun for å holde publikum oppdatert på situasjonen.

Torsdag gikk Veterinærinstituttet aktivt ut for å innhente opplysninger fra mistenkte tilfeller av sykdommen, blant annet informasjon om hva hunden har spist og hvor den har oppholdt seg.

Som følge av usikkerheten rundt sykdomstilfellene, avlyses nå en rekke hundetreff og hundetreninger i Lofoten.

Vågan hundeklubb følger anbefalingen fra Norsk Kennel Klubb der det heter at arrangementer kommende helg bør avlyses eller at arrangørene bør vurdere om opplegget kan gjennomføres uten at hundene kommer i kontakt med hverandre.

- Vi stenger klubbens treningslokale og treningsbane inntil videre. Dette gjelder da både kurs og treninger, skriver Merete Pedersen i Vågan hundeklubb på klubbens Facebook-side torsdag.

Også Hund i Vågan melder at treningene er foreløpig satt i bero. Også gruppa Lofothund har avlyst et arrangement på Leknes fredag, men Lofotposten har ikke fått bekreftet om avlysningen skyldes sykdomssituasjonen.

Ifølge Mattilsynet har det kommet meldinger om lignende sykdomstilfeller flere steder i landet, men det er foreløpig uklart om det er noen sammenheng mellom hendelsene.

Veterinærinstituttet og Mattilsynet har disse rådene til hundeeiere:

- Begrense nærkontakten mellom hunder

- Holde hunder i bånd slik at man unngår at de hilser på andre hunder

- Hunder som viser sykdomstegn på diaré og oppkast bør tas med til veterinær så raskt som mulig

- Hundeeiere som ønsker å ta med hund til veterinær, bør kontakte veterinæren først slik at smittehemmende tiltak kan settes i verk før hunden kommer til behandling.


Artikkeltags