Sporhunden Dio skal finne Sika

Id-hund: Onsdag morgen gjorde Nitrogruppa ved Monica Hansen (t.v.) og Karianne seg klare for nytt søk etter Sika. Sporhunden Dio gjøres klar for søk på Sandøya.Foto: Lise Fagerbakk

Id-hund: Onsdag morgen gjorde Nitrogruppa ved Monica Hansen (t.v.) og Karianne seg klare for nytt søk etter Sika. Sporhunden Dio gjøres klar for søk på Sandøya.Foto: Lise Fagerbakk

Artikkelen er over 2 år gammel

Tirsdag startet Dio å snuse etter Sika, og har allerede funnet flere spor.

DEL

Ni år gamle Sika forsvant fra rasteplassen ved Torvdalshalsen 3. august. Siden da har engasjementet vært enormt for å finne blandingshunden.

Tidligere denne måneden startet Liss-Kathrin Gjertsen Marhaug en kronerulling for å få en sporhund og hundeføreren fra Nitrogruppen opp til Lofoten.

Tirsdag startet leteaksjonen etter Sika med Monica Hansen og sporhunden hennes Dio.

Les også: Hva skjedde med Sika?

Havnet på Sandøya

Tirsdag morgen gikk de ut fra Vestresand etter tips om at Sika sist ble observert her mandag morgen.

– Vi fikk tingene fra Sikas eier i går, Dio snuste på sælene, også havnet vi utpå Sandøya, sier Hansen, og legger til at Dio endte opp der to ganger etter å ha snust seg fram fra ulike steder. Her fant de blant annet potespor og fersk avføring.

Natt til onsdag hadde de vakt ute ved moloen, i tilfelle Sika var der ute og ville krysse.

Onsdag fortsatte søket ute på Sandøya, uten at Sika ble funnet.

– Mest sannsynlig beveger hun seg ikke på dagtid, men når det er stille. Det er typiske tegn for hunder på rømmen. De kommer inn i en overlevelsesmodus der hvile, mat og drikke blir det viktigste, samtidig som de trekker seg unna folk. Opprinnelig er de villdyr, sier Hansen.

Fortsetter onsdag kveld

Etter første søk onsdag morgen forteller Hansen at Dio ønsket å dra over fjæret og mot Bø. Der skal de fortsette letingen onsdag ettermiddag.

– Det er frustrerende at vi ikke finner henne, men sånn er det, sier Hansen, som ikke har mistet motet.

– Det er en stor hund, som klarer seg på egen hånd. Vi har funnet hunder på fjellet etter syv måneder, men det største problemet er hvis hun ikke får tak i ferskvann. Hun kan bli uttørka av masse saltvann, sier Hansen.

Les også: Har samlet inn over 20.000 kroner for å finne savnet hund

En av fem i Norge

Dio er en sporhund som har spesialisert seg på å finne andre hunder, og tilhører en privat gruppe som heter Nitrogruppen, oppkalt etter en hund de fant for mange år siden.

– Dio er en såkalt ID-hund. Det betyr at han er trent opp til å få tildelt en lukt, sortere ut alle andre lukter, og følge det sporet, sier Hansen, og legger til at Dio er en av kun fem godkjente ID-hunder i Norge.

– Dio var blant de første som fikk lisensen i landet. Til neste år håper vi på å få utdannet flere, sier Hansen.

Overveldet

Hansen og Dio har kjørt 26 timer fra Råde til Lofoten for å bistå i leteaksjonen av Sika. Hansen er overveldet over engasjementet blant lokalbefolkningen.

– Jeg må bare takke alle de fantastiske menneskene som har bidratt så langt. Det er ikke hvert søk vi opplever et sånt engasjement på, det er til å bli på gråten av, ler Hansen.

Ifølge henne har de vært mellom 10 og 15 som har vært med på de ulike rundene som er gått siden tirsdag.

– Det er vanskelig å si eksakt, fordi vi bytter på, men engasjementet er stort! Vi blir helt satt ut her vi kommer fra Østlandet. Alle følger med i sitt nærområdet, de ønsker oss lykke til, vi har fått låne hytte og Banken Pøbb og Spiseri sponser oss med mat, sier Hansen.

Hvor lenge hun og Dio blir i Lofoten, er vanskelig å si.

– Vi fortsetter søket i kveld. Jeg er positiv og har ikke gitt opp håpet enda, sier Hansen etter søket onsdag formiddag.

Les også: Flyr fra Kristiansand til Lofoten for å fortsette letingen etter Sika

Artikkeltags