Richard With – Hurtigrutens far

Richard With - hurtigrutens far

Richard With - hurtigrutens far Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Skipsføreren, forretningsmannen, stortingsrepresentanten og Hurtigrutens far.

DEL

Richard Bernhard With ble født 18. september 1846 i Tromsø. Mest kjent er han som hurtigrutens far. Men han framsto like djerv og nytenkende som forretningsmann. Han satt også på Stortinget en periode, for Frisinnede Venstre mellom 1910 og 1912. Da fikk han gjennomslag for den store utdypingen av Risøyrenna som sto ferdig i 1922.

Men det var skipsføreren som skrev seg inn i historien. Richard With tok styrmannsskolen og var i utenriksfart. Mens han bodde i Risøyhamn døde den første kona, Oline i 1845 i Trondheim. Richard giftet seg deretter med Olines søster, Septima. De to fikk syv barn sammen mens de bodde i Risøyhamn. I denne tiden fikk han i stand en mindre utdyping av det som senere ble Risøyrenna.

With innså gjennom handelsvirket et økende transportbehov, og var pådriver i etableringen av Vesteraalens Dampskibsselskab i 1881. De to første årene var han selv kaptein på selskapets DS «Vesteraalen», hvorpå han ble kontorsjef og senere direktør. Han sikret selskapet konsesjon på å føre helårsrute langs kysten Hurtigruten med et statstilskudd på 70.000 kroner, og var selv kaptein på den første turen i juli 1893. Selskapet var ledet av ham fram til 1909, da hans helse framtvang avgang.

I tillegg til at to skip er oppkalt etter ham, bærer også veier, gater og plasser/torg hans navn.

Richard With døde 9. februar 1930 i Oslo.

Artikkeltags