I en kort pause på et seminar på Lerkendal, jublet lederen av Destination Lofoten like høyt som RBK-fansen gjør når laget scorer.

– Fantastisk artig. Når Hurtigruten velger å døpe sitt nye explorerskip i Lofoten, er det et godt valg. Det kunne ikke passet bedre. Å reise i Lofoten med sitt utrolige mangfold, er for de aller fleste en oppdagelsesferd. Og slik blir det nok også reisene med «Spitsbergen», sier Elisabeth Dreyer.

Hun er selv Hurtigrutefan, og bruker skipene så ofte som mulig, og har også flere år bak seg som leder for Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.

– Lofoten har lang fartstid med Hurtigruten. Svolvær var anløpshavn allerede da den første seilingsplanen ble iverksatt i 1893. Sammen med Stamsund har Hurtigruten hatt stor betydning som kommunikasjonskanal i Lofoten, sier Dreyer.

Hun deler synet på at Lofoten og Hurtigruten er skoleeksempel på hvordan reiselivet kan utvikles, samtidig som begge har beholdt egenarten.

– Hurtigruten har vært nyskapende og viktig premissleverandør for lokalt reiseliv. «Hunting the Light», jakten på lyset. Ikke bare nordlyset, men også mørketidslyset, snudde vinterbesøket ombord fra glissent til fulle skip. Lofoten har tatt del i ideskapningen og høstet fruktene av samarbeidet. Nå reiser folk rundt i mørketiden i Lofoten med fotoapparat hengende rundt halsen. Og gledelig er det at også flere overnattingsanlegg kan vise til fulle anlegg også på vinteren, sier Dreyer, som gleder seg over den eksponeringen Lofoten vil høste av skipsdåpen i Svolvær.