– Det er ikke tilfeldig at vi velger Lofoten som arena for dåpen av vårt nyeste skip «Spitsbergen», sier administrerende direktør Daniel Skjeldam i Hurtigruten AS til Lofotposten.

Dåpen er ment som et klart signal om selskapet ønsker å gjøre mer i Lofoten i tiden som kommer.

Alltid Lofoten

– Svolvær var med på den første seilasen til Hurtigruten i 1893, og Lofoten har siden vært et av høydepunktene for Hurtigruten sin seilas langs kysten, sier Skjeldam.

Selskapet har ikke hatt dåp på egne skip de siste ti årene, og så langt Lofotposten kan registrere, har aldri Hurtigruten døpt skip i Lofoten. Den nærmeste linken må være da hurtigruteskipet «Trollfjord» ble døpt i Trondheim i 2002, av Kari Bremnes fra Svolvær.

Underholdning på torget

– Valget av Svolvær som dåpsarena har vi stor tro på. Vi samler tre hurtigruteskip i havna samtidig. Det er kort avstand fra torget, hvor vi skal ha arenaen for underholdningen og til kaia hvor den seremonielle dåpen finner sted. Hvor de tre hurtigruteskipene skal ligge i forhold til hverandre er ikke avklart. Men vi bringer inn over 1000 gjester med de tre skipene. Jeg håper dette antallet blir mangedoblet av folk fra hele Lofoten og Vesterålen og distriktet rundt, som vil delta på folkefesten denne julidagen. Vi skal gjøre vårt for at det skal bli en skikkelig folkelig festdag med god underholdning, og har derfor tonet ned «menn i svart dress»-fest, sier Skjeldam, som legger til at han ser for seg den perfekte rammen i Svolvær.

Les også: – Vil gi oss verdifull oppmerksomhet, sier ordføreren

Folkefest

– Dette blir utrolig artig. Vi legger opp til en folkefest, med en markering som kler både Hurtigruten og fantastiske Svolvær. Vi skal skape et skikkelig show på torget. Og rammen kunne ikke blitt bedre. Havna beliggende sentralt midt i byen, med sjøen og fjellene som den perfekte ramme. Ingen ting er så vakkert som Lofoten, spesielt i strålende vær, sier Skjeldam til Lofotposten, som avslører at han har sine aner i Lofoten, med familie i vakre Sørvågen.

Ikke alle bitene er på plass til dåpsfesten. Selskapet jobber med programmet og underholdningen. Også gudmoren er litt uavklart i skrivende stund. Men i løpet av kort tid er også gudmoren på plass.

 

Forlenget liggetid

Direktøren sier selskapet ønsker å gjøre mer ut av Lofoten. De ønsker å skape flere aktiviteter og ikke minst øke liggetiden i Lofoten.

– Vi har relativ kort liggetid, men ønsker å få mer av oppholdet i Lofoten. Da er en løsning å forlenge liggetiden. Skape flere aktiviteter. Vi føler oss hjemme i Lofoten, og for våre passasjerer er dette ett av høydepunktene på reisen med Hurtigrutene.

Skipsdåp og gudmorens roller

En ting som ikke har vært oppe i likestillingsdebatten er valg av kjønn: Det skal være «gudmor». Det høres litt merkelig ut om et skip skal døpes av en gudfar. I flere søk på nettet er det slått fast at dåp av skip, skal utføres av en kvinne, en dame. Og generelt kan man også fastslå at skip omtales i hokjønn, selv om de bærer mannsnavn.

En av gudmoras rolle er å døpe skipet med ei flaske dyr champagne, som skal knuses mot skipssiden i første forsøk.

Det å knuse flaska på første forsøk betyr hell og lykke til skip og mannskap. For å sikre seg slikt hell, har verftene hengt opp skarpe jernplater for å sikre at flaska knuser på første forsøk. Egentlig skal skipet døpes før det settes i fart, men i de siste årene har vi sett flere og flere skip bli døpt etter noen uker og måneder i fart.

Har skipene seilt i flere måneder før det blir døpt, er det ifølge gammel overtro ikke helt heldig.

Før flasken med champagne slenges mot skutesida kommer den kjente «liturgien»: Jeg døper deg til «Spitsbergen», måtte hell og lykke følge deg på de syv hav.

I tillegg skal gudmora holde takketale på dåpsmiddagen. Det langsiktige arbeidet består av oppfølging av skip med brev, kort eller besøk ombord med jevne mellomrom. Til jul er det vanlig med en julehilsen i form av kake eller konfekt. Ifølge tradisjonen er dette noe mannskapet ombord forventer og setter pris på.

 

Og vi tar gjerne mot innspill på hva vi kan tilby våre reisende i Lofoten i årene som kommer, sier Skjeldam.

 

Da Hurtigruten startet sin vintersatsing med jakten på lyset, «Hunting the light» var det ikke bare nordlyset, men også det arktiske mørketidslyset som ble markedsført. Det ble en suksess. En produktutvikling også Lofoten, og i særdeleshet Vikingmuseet Lofotr kunne høste frukter av. Nå er skipene også fullbooket på vinteren. Den samme vinterutviklingen opplever Lofoten.

 

– Lofoten er et av de få reisemålene i Norge, som kan lykkes både vinter og sommer. Hurtigruten ser også for seg, ved siden av å forlenge liggetiden i Lofoten, at vi tar byttehavn her. Rundreisepassasjerer kan gå av og ta to-tre overnattinger i Svolvær, og så seile videre på rundturen med et annet skip, sier Skjeldam.

 

– Navnet «Spitsbergen» har en link både til fortid og framtid, sier Skjeldam og fortsetter.

– Reiselivsgründeren og hurtigrutepionéren Richard With, etablerte allerede i 1896 hotell på Spitsbergen og opprettet «Sportsruten» mellom Hammerfest og Longyearbyen. Hotellet var prefabrikkert og ble satt opp i løpet av 14 dager. En slik reise i arktisk farvann var helt unikt og enestående på denne tiden. Med vårt nye explorereskip skal vi også gjøre mer i arktisk og langs norskekysten, sier administrerende direktør Daniel Skjeldam i Hurtigruten AS, og ser fram til folkefesten i Svolvær onsdag den 6. juli.

 

MS "Spitsbergen"

Bygd i Portugal i 2009

Skipsverft: Estaleiro Navais de Viana do Castelo.

Dagfergen fikk navnet: Atlantida

Skipet har ikke vært i drift siden.

Først solgt til Hugo Chávez i Venezuela.

Avtalen strandet. Flere kjøpere meldte interesse, men alle strandet.

Verftet ble tidlig slått konkurs, og staten eide deretter skipet som hadde kostet skattebetalerne 70 millioner euro, eller 615 millioner norske kroner.

I en skipsmeglerannonse lå skipet ute med en prislapp på 18 millioner euro, da Hurtigruten ASA kjøpte fergen i anbudskonkurranse med 10 andre.

Etter ombygging blir kapasiteten.

Passasjerkapasitet: 335

Senger: 180

Bilkapasitet: 0

Bruttotonnasje: 7025

Lengde: 100,54 m

Bredde: 21,4 m

Dyptgående: 5,3 meter

Fart: 16 knop