Gå til sidens hovedinnhold

Slik tar du vare på bunaden

Artikkelen er over 6 år gammel

Her er tipsene som bevarer bunaden best mulig til neste gang du tar den fram.

Bunadsekspert Kurt Kollstrøm hos Strømmen Husflid mener mange kan bli flinkere til å behandle bunaden sin.

– Vi gir gode råd til mange av våre kunder om hvordan god behandling av bunaden gir den ekstra lang levetid. For de fleste handler det om kunnskap, og triksene for å holde bunaden i god stand går gjerne i glemmeboken så fort 17. mai er overstått. Bunader er sydd for å vare i generasjoner, men det fordrer godt vedlikehold, sier Kurt Kollstrøm.

Her er Kollstrøms tips til hvordan vi skal bevare bunaden slik at flere generasjoner kan bruke den.

Jonas Keyma Torrissen er en av mange i Lofoten som tar på seg bunad 17. mai: -Jeg stortrives i bunad

Vasking av bunadsskjorte

– Bunadskjorter vaskes direkte etter bruk. Lin er et ømfintlig tekstil som krever skånsom behandling, og må derfor vaskes med et skånsomt vaskemiddel for hvitvask. Legg skjorten i en vaskepose og vask på finvaskprogram i vaskemaskin.

Skjorten kan legges i bløt i forkant av vasking med såpe, men maksimalt et par timer. Linskjorter bør ikke klores, det sliter på stoffet. Det tryggeste er å vaske for hånd, men husk å røre rundt jevnlig. Da det ofte er såperester som gjør skjorten gul, er det viktig å skylle skjorten godt.

Legg tørr skjorte bort i stoffpose, for den skal ikke strykes før den tas fram igjen.

Sølv

– Hver gang bunaden skal brukes, er det lurt å gå over knapper og maljer på bunaden med en pusseklut som er beregnet på sølvpuss. Er sølvet begynt å bli mørkt kan man vaske det med en liten myk børste, lunkent såpevann og en teskje salmiakk per liter vann. Ikke dypp sølvet i sterke kjemikalier, da kan det bli ødelagt.

– Når det gjelder oppbevaring, er det beste å pakke det raskt bort i syrefrie plastposer, og oppbevare dette mørkt og tørt. Husk at sølvet må være helt tørt når det pakkes bort.

Rengjøring av bunad

– Tørre flekker gnir du vekk eller børster bord, men om ikke dette holder er litt lunkent vann på en ren klut en vinner.

En støvsuger kan brukes til å fjerne tørre flekker dypt i tekstilen. Om du må bruke egnet flekkfjerner, kan det også være lurt å suge ut fuktigheten med støvsugeren. Skyll godt slik at kun vann er igjen før den tørkes.

Skal du rense bunaden, bør du bruke et renseri som har kompetanse på slik rensing.

Oppbevaring av bunad

– Se over bunaden etter bruk, og heng den til lufting. Bunaden må være tørr når den henges vekk i stoffpose.

– Posen bør dekke bunaden i størst mulig grad, og åpningen i toppen bør begrenses slik at møllen ikke lurer seg inn. Om du likevel får møll, anbefaler vi at du fryser den ned over natten for å drepe eventuelle egg.

– Ha alle bunadsdelene samlet i posen, da er det større sjanse for at deler ikke blir borte.

– Kvinnebunader bør ikke henge i hel lengde. Ved opphengning vrenges livet ned i stakken, og hempene tres på kleshengeren. Slik blir belastningen minst på stoffet.

– Skjorta bør ikke henge, da dette øker slitasjen på skulderpartiet. Legg den separat i pose. (ANB)

Kommentarer til denne saken