Gå til sidens hovedinnhold

Hva faen holder dere på med, LO?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I helgen ble vi vitne til at LO og NHO entret podiet sammen for å presse helseminister Bent Høie til overkjøre kommunenes lokalt tilpassede smittetiltak. Jeg er tilknyttet et LO-forbund selv - og det må være flere i LO-fellesskapet som formelig talt fikk koronaviruset i halsen da vi så denne koronaalliansen. Når ble det LOs oppgave å løpe storkapitalens ærend?


Akkurat nå sitter tusenvis av arbeidere med en usikker jobbfremtid. Mennesker over hele Nord-Norge kjemper kampen mot corona i sin egne stuer. Noe misforstått tror folk sørfra at det er de som blir satt å karantene, men det er altså vi som bor i Nord-Norge som er i karantene. Helsepersonell på sykehus i Nord-Norge kjemper mot coronaviruset visshet om manglende smittevernutstyr hengende over seg. Noen risikerer egne liv for å stoppe pandemien. Butikkmedarbeidere går på jobb hver dag for å forsyne oss med mat. Fiskere i Nord-Norge står akkurat nå for den eneste, større langsiktige verdiskapingen av noen størrelse å snakke om i hele nasjonen. Og så skal LO sette alt dette på spill?


Ordførere i Nord-Norge fortjener støtte og ros for det lederskapet de har vist den siste tiden. En støtte jeg er sikker på at Bent Høye ville gitt ordførerne har det ikke vært for LO og NHOs dystopiske kamp. Derfor er det verdt å spørre på mest mulig klarspråklige Nord-Norsk: Ka faen hold dokk på med?

LO må forstå at Norge fungerer ulikt. Viktigste oppgave for å holde næringslivet i nord i gang er å hindre smitte og få en sakte smittekurve. Samfunnene er ofte så små at smittevernregler kan skreddersys slik at økonomi og smittevern ivaretas. Nord-Norge består av en rekke små bedrifter hvor en epidemi er med på å sette bedriftene i fare. Hvilket tiltak vil det føre til dersom det blir påvist smitte hos en ansatt på et fiskemottak eller en fiskeforedlingsbedrift? Hvem skal steppe inn for bonden som blir syk når hans familie og arbeidere blir satt i karantene? Hvem skal forsyne kommunen med mat om kommunens eneste butikk må stenge? LO må gjerne kjempe for industrien, men da forventer jeg at de ikke gir forrang til industrien i en spesiell landsdel. Kjemp for de lokale eierne og den lokale verdiskapingen!

I tillegg er været en faktor i Nord-Norge. Været er vår største fiende i alle sammenhenger som går på helse. Bruer stenges. Fly blir satt på bakken. Båter stopper. Deler av Nord-Norge vil bli isolert fra omverdenen ved uvær. Det har vi vært mange ganger allerede siden Norge stengtes. Det er en ting vi er god på i Nord-Norge. og det er isolasjon. Derfor vil vi gjerne ha toppen av pandemien i slutten av mai og juni. Vi vil bekjempe viruset når vi har alle kommunikasjonsmidler tilgjengelig og alle bruer åpen. I mars og april er det ikke slik.


Fremfor å å stille seg side om side med storkapitalen oppfordrer jeg LO til å bruke sine lokale lag til å lage gode løsninger for de lokale karantenereglene. LO har mulighet til å spille en konstruktiv rolle i koronaepidemien, men akkurat nå har LO valgt å overse ordførere fra venstresida over hele landet. Fokus må være å sikre samfunnsviktige funksjoner trygg drift, og å sikre lokalt næringsliv best mulig vilkår. Vi kan ikke ha det slik at et forbund stiftet for arbeidsfolks rettigheter skal bidra til å sette småfolks helse i fare og sette næringslivet i distriktene i spill.

Kommentarer til denne saken