Gå til sidens hovedinnhold

Hva kaller man en underholdende spørrelek? Quiz

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det hender svært sjeldent at jeg får bruk for mellomfaget i russisk litteratur. Drømmesituasjonen er at det skjer i en avgjørende runde i en quiz, der alle de andre klør seg i hodet og flirer av spørsmålet, hvorpå jeg rensker strupen og sier «Nikolaj Gogol skrev novellen «Nesen””. Ding ding ding! Riktig svar. Glemt er det at jeg ikke visste hvorvidt «tantal» er et grunnstoff. Jeg hadde derimot kontroll på den russiske forfatteren. I dette vakre øyeblikket er studielånet for det semesteret med russisk litteratur på 90-tallet være vel verdt hver krone.

Noen spørsmål er umulige å svare rett på, som for eksempel klassikeren «har du sluttet å slå din kone», hvor ja vil bety at du har drevet med den slags, og nei at du fortsatt gjør det. I quiz skal det kun finnes ett riktig svar. Det vet alle quizmastere som har laget en quiz der det blir krangel om svaret. Få ting i verden gjør folk så hinsides rasende som et feil svar i en fasit.

Ironisk nok er det ikke enighet om hva som er opprinnelsen til ordet «quiz». Det er nærliggende å tro at det stammer fra den spanske inkvisisjonen og det engelske ordet «inquisitive» som betyr «undersøkende», men andre vil ha det til at ordet kommer fra iren Richard Daly som inngikk et veddemål om at han innen to døgn skulle få et oppdiktet ord kjent i hele Dublin. Han fikk sine ansatte til å gå rundt i byen om kvelden og skrive ordet «quiz» på veggen i byen, og jaggu ble ikke ordet en snakkis som festet seg og spredte seg fra Dublin på slutten av 1700-tallet.

Det er mange ulike sorter kunnskap og i en quiz fungerer den best i samspill med en treffsikker hukommelse og evnen til å resonnere. Ofte er det best å vite litt om alt, men av og til er det bra å vite mye om et smalt felt også.

Et godt quizlag er sammensatt av en «lett blanding» av folk med ulike interesser, i ulike livsfaser, slik at de til sammen har kontroll på musikk, filmer, tv- profiler og politikere fra ulike tiår. Samtidig bør noen være sportsinteresserte, ha greie på realfagene og dronningen av alle quiztema: Geografi – og i det siste året; regionreformen.

I en tråd på Reddit spurte noen hva som var det beste quiztemaet de hadde deltatt i. En person fortalte da om en selsom kveld da siste tema var «Kjente personer – død eller levende», der oppgaven var å svare på status om et knippe navngitte personer. Da svarene ble lest opp, ga det svært ulike reaksjoner blant deltakerne. Noen ropte over seg av glede over å høre at en person var død, mens andre uttrykte tilsvarende skuffelse over at en annen ennå ikke hadde levert inn tøflene.

Dynamikken i et quizlaget er viktig. Man bør ikke være generelt skråsikker, men man må ha mot til å stå på sitt dersom man er helt bombesikker på svaret, mens sidemannen har forvillet seg inn på et resonnement som bærer galt av sted. Å lytte til andres magefølelse er sjeldent et godt beslutningsgrunnlag.

Når man sitter alene og baler med spørsmålene i for eksempel Lofotpostens ukentlige nyhetsquiz, blir det kanskje en indre kamp for å finne riktig svar. Skal du stole på det du først tror er riktig, eller skal du tenke mer over svaret?

Det mye enklere å skulle velge mellom alternativer enn å komme på svaret selv. Ofte kan man vekte alternativene mot hverandre og finne det mest sannsynlige svaret. Jo mer ulike alternativene er, jo lettere er det å finne det riktige svaret. Ble Lofotkatedralen bygget i 1897, 1898 eller 1899? Eller i 1798, 1898 eller 1998?

Men hey, om man ikke aner svaret, vil man med tre alternativer ha 33,3 prosent sjanse til å svare riktig. Det er gode odds! Og det viktigste er jo å delta.

Quizbøker har fått avløsning av digitale løsninger. Det norske selskapet Kahoot har fått stjernestatus på børsen, selskapet tjener penger og har tiltrukket seg tunge asiatiske investorer. Konseptet er at brukerne kan lage sine egne quizer som deltakerne svarer på via sine egne mobiler. Det er laget enorme mengder quizer innenfor alle tenkelige tema – det har jeg sjøl testet en lang koronalørdagskveld.

Lærere har i flere år brukt Kahoot som en del av undervisningen. Det er nettopp blandingen av underholdning og kunnskapsformidling som gjør at quizer er populære. Quizer dukker opp i tv-program, på julebord, firmafester og som egne seriemesterskap på den lokale puben. Hva er påskeferie i Norge uten to tørrvittige karer på rikskringkastingen som byr på påskenøtter?

Få har forventninger om å svare riktig på alle spørsmål, men om man får inn noen fulltreffere kan man si seg fornøyd.

Alle har vi våre spesialområder der vi er nerder og for hver quiz vi starter på, lever håpet om at vi endelig skal få briljere med den ellers nytteløse kunnskapen vi drasser rundt på. Og i fall du lurte: Tantal er et grunnstoff. Kanskje du får bruk for den opplysningen en vakker dag.

Glødd på quiz? Her er noen du kan bryne deg på fra vårt arkiv:

20 lokale spørsmål - test deg selv!

Drar du kjensel på disse? Test deg i quiz om næringslivet

Quiz: Kjenner du igjen disse båtene?

Hvor mye vet du om Strauman?

Quiz for musikkelskere

Strikkequiz - rette og vrange spørsmål!

Test deg selv: Skoler i Lofoten!

Kommentarer til denne saken