NRK Nordland og Avisa Nordland skal også i år dele ut hedersprisen Årets Nordlending til noen som har gjort noe ekstraordinært i løpet av året som har gått.

Og tradisjonen tro inviteres nå folket til å bidra i prosessen for å finne gode kandidater.

En stor inspirasjon

Årets jury består av sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland, konstituert regionredaktør Eivind Undrum Jacobsen i NRK, fylkesråd for næring i Nordland, Ingelin Noresjø, og Mariann Meby, forretningsutvikler i Bodø Energi.

- Det er jo alltid slik at noen mennesker velger å gå foran. Slik er det også med kandidatene i Årets Nordlending. Disse personene er absolutt en stor inspirasjon for oss andre i Nordland. Kandidatene går fremover med en sak de tror på. De har en idé eller et prosjekt de brenner for. Og disse ledestjernene fascinerer oss. Hva brenner de for og hvorfor? Det er svært givende, både for oss i juryen og leserne, å hvert år bli bedre kjent med alle kandidatene. Jeg gleder meg stort, sier Mariann Meby om arbeidet juryen nå skal i gang med.

Rekordmange nominasjoner

Avisa Nordland startet med kåringen i 2002, og i 2009 kom NRK Nordland med på laget. I fjor kom det inn forslag om 202 navn - noe som er rekord.

Fristen for å nominere kandidater denne gang er mandag 18. november kl. 12.00.

- Vi oppfordrer folk til å sende inn kandidater. Som jury er vi helt avhengig av gode innspill fra alle deler av vårt langstrakte fylke. Vi har fått god hjelp tidligere og ser fram til å gå gjennom forslagene som kommer inn, sier Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland.

Tidligere vinnere

2002: Ulf Larsstuvold

2003: Øystein Gåre

2004: Odd Eriksen

2005: Amanda Hegge Jensen

2006: Rognankompaniet

2007: Shirley Bottolfsen

2008: Malin Arntsen

2009: Runar Berg

2010: Hans Edgar Furfjord

2011: Geir Arne Johannesen

2012: Halvdan Sivertsen

2013: Knut-Eirik Dybdahl

2014: Erlend Elias Bragstad

2015: Sverre Håkon Evju

2016: Marion Anne Knutsen

2017: Marcus og Martinus Gunnarsen

2018: Erik Plener

Statuttene til prisen lyder slik:

«Årets Nordlending har gjennom personlig innsats det siste året bidratt til trivsel og utvikling for nordlendingene og/eller framstått som eksempel på nordlendingenes skaperkraft og stå-på-vilje.

Årets Nordlending kåres av en jury nedsatt av NRK Nordland og Avisa Nordland, etter en bred høring blant Nordlands befolkning.»

- Vi har hatt mange sterke og gode vinnere tidligere. Å vise fram variasjonen av mennesker og kraft i fylket vårt er en viktig del av denne kåringen, sier Eivind Undrum Jacobsen i NRK.

Stor bredde av hverdagshelter

Fylkesråd Ingelin Noresjø er med i juryen for første gang. Hun gleder seg til å ta fatt på arbeidet med å kåre Årets Nordlending.

- Å følge kåringen i media av Årets Nordlending har vært en favoritt for meg i mange år. Det er nesten som en obligatorisk førjulssyssel på linje med adventskalender. Og like hyggelig. Det gjør meg stolt av å være nordlending selv, og så viser det den store bredden av hverdagshelter som finnes i fylket. Det engasjerer og varmer så mange av oss. Å få sitte i juryen selv, er som å pakke den store julegaven til Nordlands befolkning; høre på ønskene og så velge en gave. Jeg gleder meg veldig, sier hun.

Send inn ditt forslag

Juryen er på jakt etter kandidater i alle funksjoner - fra hverdagsheltene i lokalsamfunnet til dem som har gjort noe som har bidratt til å skape stolthet eller bygge identitet for fylket, det være seg næring, sport eller kultur.

Forslag kan sendes inn her eller på e-post til nordlending@an.no.

Juryen skal finne fram til ti kandidater. Når den endelige lista er klar vil publikum få anledning til å gi sine stemmer. De ti kandidatene skal også presenteres i Avisa Nordland og NRK Nordland.

Årets Nordlending 2019 kåres like før jul.