Hvorfor er karantene og isolasjon så effektivt mot koronavirus?

Av
DEL

LeserbrevHjemmekarantene skal utføres i hjemmet eller dertil egnet sted. Du kan være sammen med dine nærmeste og kan gå på butikken, men helst unngå det. Hvis du må omgås befolkningen skal du holde avstand til alle du møter.

Isolasjon vil si at du skal holde deg unna alle andre mennesker i så stor grad du kan. Du skal ikke på butikken og holde deg hjemme.

En smittet person med Korona vet vi smitter i gjennomsnitt 2,5 mennesker. Tenk på dette som en type Sisten, der du ikke vet hvem som har den, og flere og flere får den og kan gi den videre.

Min jobb sammen med kriseledelsen er å innføre tiltak som forhindrer at de som har Sisten kan gi den til noen andre, men vi vet heller ikke hvem som har Sisten. Så da antar vi at alle har den.

Ved å senke antallet personer som har Sisten i det offentlige rom vil det være færre som får den samtidig. Og siden dette er Korona-Sisten vil det være noen (legene, sykepleierne, helsefagarbeiderne og helsesekretærene) som kan frigi (hjelpe og kurere) deg. Disse personene som kan frigi deg er begrenset, og det er derfor lurt å forhindre at flere har Sisten samtidig. Da har vi muligheten til å frigi bortimot alle.

På den andre enden vil det etter hvert bli færre i samfunnet som kan få Sisten (Korona). De rundt deg vil ikke lenger kunne få den fordi de har hatt den. Da har vi oppnådd en naturlig flokk-immunitet mot å få Sisten. Da vil det heller ikke lenger være slik at en med Sisten kan gi den til 2,5 personer, men kanskje bare 1, eller til og med færre. Da vil pandemien stoppe. Det er derfor veldig lurt å ikke tilføre nye som har Sisten til leken (kommunen), og heller ikke nye som kan komme hit og få sisten av noen av oss.

Så er det noen jeg ikke vil skal være med på Sisten. Det er de som kan frigi deg (helsepersonellet) og de som blir skadet av den (personer i risikogrupper)! Vær ekstra nøye med å ikke være den som gir dem Sisten.

Karantene og sosial isolasjon fungerer godt mot Korona-Sisten. Bare prøv å lek Sisten hvis alle sitter hjemme i sitt eget hus.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags