Kunstnerparet Thor Erdahl og Inger Anne Nyaas åpnet Galleri Lille Kabelvåg den 4. juni 2006. Men det tomteområdet som ligger ved siden av galleribygningen ut mot havna ble det ikke ordentlig svung over før sønnen deres Vågard overtok eiendommen bak galleribygget.

Da fant Inger Anne og Thor ut at de skulle forskjønne området og etablere en sosial rasteplass i tomtekroken, med bord og benker. Ikke noe fasjonabelt, for møblene ble snekret av Thor og sønnen Vågard, og de brukte overskuddstrelast. Men veldig funksjonelt og politisk korrekt i vår grønne miljøtid, med resultat bruksmøbler som tåler både en høstdag og en vintersesong.

– Vi har ikke angret på at vi fikset en miljøkrok og satte ut selvbygde benker og bord, og slik har gjort det trivelig for folk, sier Thor.

Han sier at spesielt i år med stor norsk turistinvasjon i Lofoten under koronatiden i verden, så har mange under besøket sitt i Kabelvåg kommet innom galleriet, og funnet miljøkroken attraktiv ute i det fri.

Lån og bytter

– Og den gamle telefonkiosken, du vet de gamle røde med mynttelefon som var så nyttige før mobiltelefonen gjorde sitt inntog, har vi plassert der. Bare at innholdet med myntautomat og telefon er byttet ut med boklager på mange språk.

– Fordi Kabelvåg er et sted med internasjonal turisme, så er tilbudet av litteratur i «bokkiosken» ganske internasjonalt, men den har også godt med norsk litteratur.

– Boklån og bokbytter i telefonkiosken har blitt veldig populært, har det vist seg.

– Det samme har miljøkroken ved galleriet. Her kan alle som vil hente seg ei bok, sette seg ned og lese. Dette er ikke et kommersielt tilbud, og de som vil ta bøker med seg kan fritt gjøre det. Også sette inn bøker her dersom man vil bli kvitt god litteratur, i stedet for at den støver ned i kott og garasjer, eller bare kastes.

Fornying

– Fornyingen av bøker i telegrafkiosken har gått naturlig over flere år, og faktisk har dette blitt et tilbud som fikk en helt annen rolle enn vi kunne drømme om. Derfor blir dette tilbudet stående hele året gjennom, og folk kan fritt benytte seg av boklån, eller gjøre bokbytter.

– Dette er også en fin venteplass for dem som vil besøke galleriet vårt, og se utstillingene, eller som har gjennomført besøket og tar seg en pust i bakken før ferden går videre, sier Thor Erdahl ved Galleri Lille Kabelvåg til Lofotposten.