For første gang siden koronapandemiens inntog i mars 2020 kan Høllafæst og Trevarefest endelig arrangere igjen uten restriksjoner.

I fjor var det lenge usikkert om festivalene i det hele tatt kunne arrangeres. Høllafæst landet på en løsning hvor de delte 800 gjester i fire puljer for å arrangere for så mange som mulig, mens Trevarefest tilbød testing av festivalgjengere hver dag, i tillegg til krav om gyldig koronapass eller testbevis for å slippe inn på festivalen.

– Lover godt for videre satsing

Nå som alle restriksjoner er skrinlagt, kan festivalene endelig arrangere uten begrensninger igjen i sommer. Festivalsjef for Høllafæst, Petter Erlbeck, sier at billettsalget har vært fantastisk. Han forventer at de snart vil være utsolgt for festivalpass.

– Høllafæst visste vi kom til å gå så det suser. Hvis dette tempoet holder seg vil vi være utsolgt ti til 15 dager før festivalen åpner. Det er veldig morsomt. Det er også morsomt å se at Kubafestivalen selger veldig bra, sier han om den nye festivalen som ble lansert i februar.

Han forteller at det i bransjen har vært knyttet bekymringer rundt kulturarrangementer, hvor både konserter og festivaler har hatt begrenset etterspørsel av billetter.

– Men det ser ut som at vi har vært heldige og sluppet unna det. Det synes vi er utrolig gøy. Det lover godt for videre satsing, og at vi kan «pushe» konserter enda mer til neste år. Jeg synes det virker som at folk er veldig gira på en fullskala sommerfest igjen, i alle fall her lokalt. Det var gøy i fjor også, men det er forskjell på å bli «buret inne» og å kunne slippe folk helt fri, understreker han.

For mens de bare kunne ta imot 800 deltakere i fjor, er antallet billetter for salg 2000 i år. Flere ønsker de foreløpig ikke på festivalrområdet, selv om det ifølge Erlbeck er plass til dobbelt så mange.

– Det handler om hva vi klarer å gjennomføre sikkerhetsmessig. Vi budsjetterer for vekst, samtidig som vi setter en stopper slik at vi unngår scenarioer vi er ikke er klare for. Resten av området skal vi fylle med ulike ting for å skape en god opplevelse, legger han til.

18-åringer og besteforeldrene deres

Han legger ikke skjul på logistikken rundt årets festival blir enklere for arrangøren sammenlignet med fjoråret. Festivalsjefen gleder seg også til å kunne ønske et mye større publikum velkommen til Kuba i sommer.

– Da vi startet dette hadde vi en plan om hvor vi skulle være etter så og så mange år. Vi skulle ta ting steg for steg i takt med at vi får mer erfaring. Selv om det har vært koronapandemi i to år er vi godt i rute. Vi ønsker å bli bedre over hele linja for hvert år. Det skal være synlig for gjestene våre. Vi prøver hele tiden å forbedre oss, og det håper vi at folk ser også i år.

Hva med Kubafestivalen? Hvordan har billettsalget vært, og hvem er det som kjøper?

– Alt fra 18-åringer til besteforeldrene deres har kjøpt festivalpass. Vi er veldig bevisste på hvem vi skal nå på de to ulike festivalene. Vi har solgt billetter til mange fra Harstad, Narvik, Sortland og vest i Lofoten i alle aldre. Det blir veldig spennende, og jeg gleder meg til å se hvem som møter opp, sier Erlbeck.

Annerledes – på den gode måten

Også program- og markedssjef for Trevarefest i Henningsvær, Erlend Klette, gleder seg til en festivalsommer uten noen form for restriksjoner. Han forteller at festivalen solgte ut sine 1000 billetter allerede i mai. I likhet med Erlbeck har han merket seg at det er mange festivaler som sliter i år.

– De har mangel på frivillige. Der går det også bra for oss i år. I fjor under koronapandemien var det mange begrensninger, og mange ville derfor ikke være frivillige på festival. I år har vi hatt et enormt trykk av frivillige. I år valgte vi å selge like mange billetter som vi gjorde i 2019. Vi holder oss på 1000. Det handler om plassbegrensning og oss som organisasjon, forklarer Klette.

Han tror folk nå gleder seg til å kunne delta på festival igjen uten noen form for begrensning, men Klette mener folk ikke er blitt helt varme i festivaltrøya riktig ennå. At det skyldes frykt for sosiale sammenkomster tror han derimot ikke.

– Det er egentlig spennende. Hvis man har mistet forventningene om hvordan det skal være er man åpen for hvordan det kan være. I år har vi det største dagsprogrammet noensinne. I år virker det som at vi har et attraktivt program også for de over 40 år. Det kan bli en annerledes festival i år, men på den gode måten, legger han til.

Stjernelag fra Vågan møter A-laget fra New York

Som tidligere nevnt tilbød Trevarefest testing av festivalgjengere hver dag, i tillegg til krav om gyldig koronapass eller testbevis for å slippe inn på festivalen i fjor. Det krevde mye tid og krefter som Klette er glade for at de slipper i år.

– Det ble en veldig digital logistikkfestival, og førte til at mye arbeidskraft ble lagt inn i det vi kaller billettservice. Vi måtte sjekke, stemple og gi et pass. Nå blir det godt å fokusere på de andre tingene. Vi som jobber i ledelsen ser mye på dette vi kaller opplevelsesdesign. Gjestene våre skal ha en opplevelse dagen gjennom, fra A til Å. Det krever mye tid, og det ble mindre tid til det i fjor, da vi måtte forholde oss til smittevernregler.

Er det noe nytt av året?

– Det som er spesielt spennende i år er at vi har satt sammen et bestillingsverk av lokale helter som skal stå på scenen sammen med de som fant opp diskomusikken. Det blir et stjernelag fra Vågan som møter A-laget fra New York, frister Klette.