(Fremover): Plutselig dukket denne foodtrucken opp på torget. Innen kort tid ble den til en menneskemagnet. Her selger det polske paret Ida og Marcin kinesisk mat mens de reiser rundt i Nord-Norge.

– Vi ville prøve sesongen i Norge, og det er egentlig veldig dyrt for oss. Derfor bestemte vi oss for å reise og selge mat samtidig, sier Ida.

Hun og kjæresten Marcin (32) har jobbet i 10 år med foodtrucks, som er en familietradisjon. Hjemme i Warszawa har de flere forskjellige biler med alt fra meksikansk mat til desserter. Den dim sum-trucken som nå står i Narvik, var egentlig en burgertruck, forteller Ida.

– Den så helt annerledes ut. Det tok oss bare en uke for å endre utseende til den og gjøre alt klart for å reise opp til Norge.

Folk i Nord-Norge er så hyggelige

Ida og Marcin liker Narvik godt, og er glade for hvordan folk her tar dem imot.

– Vi har ikke forventet at så mange mennesker kommer for å kjøpe vår mat. Mange kommer nesten hver dag tilbake for å spise hos oss. De sier at det ellers ikke finnes så mange alternativer her.

Det var også grunnen for at Markus (23) bestilte mat her etter jobben.

– Noen snakket om det i pauserommet. Jeg har ikke smakt dim sum før og så så jeg det på Instagram og tenkte det kunne vært en gøy lunsj.

Han er glad for et nytt tilbud i byen.

– Det er ikke mye kulturell mat her i Narvik. Alt er nesten det samme; enten pizza eller burger.

Bestefaren var stasjonert i Narvik

Paret lager ikke dumplingsene selv. De får dem av en kinesisk kvinne hjemme i Warszawa.

– Vi likte maten med en gang da vi smakte det. Også spurte jeg mannen om vi kunne lage en avtale om at vi selger dumplingsene til kona hans i Norge. Da han hørte det begynte han faktisk å gråte, for han var så glad for at vi ville spre smaken verden rundt.

Paret ble så glade for tilbudet at de ga Ida og Marcin en polsk-norsk ordbok i reisegave.

Ved siden av å selge mat i Narvik har Ida fått en spesiell oppgave fra bestemoren hennes. Hun skal ta så mange bilder som mulig av rester av andre verdenskrig.

– Bestefaren min var stasjonert i Narvik. Da er det ikke bare bestemor, men også jeg, som er interessert i området og hvordan det ser ut her, med tanke på bestefaren min.

Så mye annet har paret hittil ikke sett. Det dårlige været var grunn for at de ikke har gått på tur enda. Men de har noen få dager igjen i Narvik før de reiser videre.

Neste stasjon er Lofoten

Forrige uke var paret i Mo i Rana. De blir vanligvis ikke på ett sted i mer enn én uke. Neste stopp blir Lofoten, deretter Bodø og Tromsø.

– Folk i Nord-Norge er så hyggelige, sier Ida smilende.

– Vi ble invitert til å komme til Sortland. Men vår drøm var å se Lofoten. Så vi tenker om vi burde heller være bare turister i Lofoten og ikke selge så mye der, legger hun til.

Etter Bodø blir det en tur ned til Oslo for å fylle opp fryseren med dumplings.

– Vi var ikke forberedt på så mange kunder, og vi har bare to frysere i bilen. Det betyr at vi må snart sørover til Oslo for å hente mer dumplings.

To frysere gir plass til 1500 porsjoner med ni til ti dumplings hver, forteller Marcin. Det er ikke nok for hele Nord-Norge-turen. En tur til lageret i Oslo er derfor ikke til å unngå.

Selv om paret aldri har vært i Nord-Norge før, er det kjent med å gjøre rundreiser i ulike land. For fire år siden gjorde de en likende tur i Ibiza. Og etter denne hjertelige velkomsten her i Nord-Norge er de sikre på at de kommer tilbake hit.