Paula Mietzner og Ingrid Falch sitter begge i russestyret. I år, som tidligere år, arrangerer russestyret i samarbeid med Kreftforeningen en bøssebæring for innsamling til aksjonen Krafttak mot kreft.

- Jeg synes det er veldig fint å ha en ordning som russen kan være med på, og at vi kan bidra til å hjelpe folk, forteller Ingrid som har hatt innsamlingsaksjonen som ansvarsområde i russestyret.

- Det har alltid vært noe som russen har gjort. Jeg tror det er veldig fint og viktig at det blir satt fokus på det, og ikke bare det useriøse som følger med russetiden, sier Paula.

Aksjonen startet mandag denne uken. Noen har allerede gått sin runde som bøssebærer, men de aller fleste kommer til å gå sine runder torsdags ettermiddag. Dør til dør aksjonen vil foregå i Henningsvær, Kabelvåg, Svolvær og Laukvik.

- Vi regner med at fleste går etter klokken fem torsdags ettermiddag, og omtrent to timer utover kvelden, forteller Paula.

Jentene forteller at pengene i år går til forskning på kreft med spredning, å bedre tilbudet og rehabiliteringen for pårørende og pasienter som får en kreftdiagnose.

Går rundt uten bøsser

En ting som er nytt fra tidligere år, er at bøssebæringen skjer helt uten bøsser.

- Dette gjør at mindre av de innsamlede pengene går til administrasjon, fordi de slipper å bruke penger på å produsere bøsser til alle, forklarer Paula.

I stedet vil russen gå fra dør til dør med plakater. Det er avbildet en QR-kode på plakaten, slik at man kan gi sitt bidrag gjennom vipps.

- 3 av 4 nordmenn har vipps. Det er også en mulighet å gi via SMS. Da sender man en SMS til 2277 hvor man skriver «GI». Dette vil automatisk fakturere 250 kroner på telefonregningen din. Det er en mulighet for alle, sier Ingrid.

På grunn av koronarestriksjoner, har aksjonen tatt vekk muligheten for å gi kontanter i år.

- Men de aller fleste har en mobil med et telefonabonnement, slik at man gi gjennom det.

- Det er selvfølgelig noen som synes det er litt ubehagelig å banke på dørene til folk og be om penger. Jeg tenker at når det går til en så fin sak, så er det noe annet enn dersom man samler inn penger til russetiden ellers.

I 2021 ble det samlet inn 58 355 kr ved Aust-Lofoten videregående skole. Sammenlignet med 2019, hvor de samlet inn 82 000 kr, ser de at tallene har sunket.

- Korona har påvirket aksjonen litt. Nå har det roet seg litt med tanke på korona, så vi satser på å få samlet inn mer i år. Målet vårt er satt til 70 000 kr.

Allerede samlet inn 22 000 kr

Russekullets tyskelever skulle på klassetur til Berlin i april 2020. Disse planene gikk åpenbart ikke gjennom på grunn av koronapandemien. Elevene hadde samlet inn 22 000 kr for å reise på denne klasseturen, men nå har de bestemt seg for å gi pengene til årets innsamlingsaksjon.

- Vi tenkte at det var bedre å gi det til kreftforeningen, enn at pengene skulle bli fordelt på elevene i tyskklassen, forteller Ingrid.