Sommeren er tiden for å senke skuldrene, og slippe opp litt.

Men ikke slipp opp på sikkerheten.

Det ville vært helt fantastisk hvis vi på slutten av året kunne oppsummere med null drepte på lofotveiene og ingen drukninger.

Dette er den viktige hverdagssikkerheten. Den handler om å være seg bevisst ansvaret som bilfører, den handler om å bruke sykkelhjelm og den handler selvfølgelig om redningsvesten.

Vi snakker om lavthengende frukter innenfor sikkerhet, og gjør man det til en vane å aldri fravike noen enkle kjøreregler, så vil vi være kommet langt.

På landsbasis er ikke tallene gode i år, og forklaringene og teoriene om årsaken er mange. Jakten på årsaker er alltid relevant, men det aller viktigste er at vi alle begynner med oss selv.

Fra myndighetenes side er det nå noen veldig tydelige signaler om hva de ser er viktig, noe som selvfølgelig er basert på fakta, og ikke synsing.

Bøtesatsen for mobilbruk under kjøring er kanskje det aller tydeligste. 7.450 kroner i bot sier det meste om hvor farlig det er å flytte fokuset bort fra det som er viktig ved bilkjøring. På svingete og smale lofotveier teller hvert sekund med oppmerksomhet. Kjører du i 80, beveger du deg 22,2 meter i løpet av sekund. Det kan skje mye på den strekningen, som utgjør lengden av en stor enebolig.

Legg så inn faktorer som sving og bakketopp.

Da sier det seg selv at ingen melding eller statusoppdatering er så viktig at det kan forsvares å holde på med mobilen under kjøring.

Nå ble det mye alvor her, men vi velger å anta at lofotpostleseren kjenner seg godt igjen avisa bekymringer for det som skjer på veiene.

Akkurat som vi er bekymret for det som skjer ute på havet.

Også der er det veldig tydelig at det er noe vi aldri skal slurve med. Redningsvesten er kommet for å bli. Den er ikke en del av badeutstyret, men et plagg som er selvfølgelig i båten. Ikke er det noe styr å ha den på seg lenger heller. De nye automatvestene merkes knapt på kroppen, men du merker virkelig forskjellen i det du ligger i vannet.

Det er mange grader av sikkerhetsforanstaltninger i en båt i dag, men vesten er selve grunnutrustningen.

Å berge livet er det viktigste i alt, men det er også verdt å notere seg at det også skrives ut bøter på havet. KV Heimdal har jevnlig kontroller av vestbruk og promille i våre farvann, og for tiden koster det 500 kroner å slurve med vesten. Bruk heller de pengene på å kjøpe en redningsvest.